Spelarna är nu försäkrade under landslagsspel. Foto: Bildbyrån

Avslöjar: Svensk damishockey skriver historiskt avtal

Uppdaterad
Publicerad

Det våras för svensk damhockey.Förhandlingarna blev klara idag och nu är ett historiskt kollektivavtal som omfattar SDHL och landslagsspel på plats. – Jag är jätteglad att spelarna nu får chansen att bygga sin liga, säger Klara Stenberg på spelarfacket SICO.

Det är en stor seger för damhockeyn, och ett avtal som skapar trygghet och framtidshopp för svenska spelare. Avtalet, som är skrivet mellan spelarna och klubbarna, innefattar bland annat en försäkring som täcker skador uppstådda i SDHL eller i samband med landslagsspel.

– Spelarna är nu försäkrade under landslagsspel. Om man får en skada och inte kan spela under viss tid eller om det handlar om en karriäravslutande skada, säger Stenberg.

– Vi har jobbat hårt och eftersträvat detta länge.

”Skapar ordning och resa”

Brynäs spelande sportchef Erika Grahm är nöjd med att det nya avtalet nu är på plats.

– Det skapar ordning och reda. Allt blir mer seriöst nu. Det sätter press på klubbarna, ligan, förbundet. Men det kommer ställas krav också på spelarna. Det här är ett steg mot att bli mer professionella. Damhockey har varit som hobby innan. Nu hoppas jag det här tar oss in i nästa fas på den här resan, säger hon till SVT Sport, och fortsätter:

– Det innebär också att alla klubbar måste arbeta på samma sätt. Tidigare har det varit skillnad att spela i en organisation med en SHL-förening i ryggen. Nu är tanken att det ska bli mer enhetligt.

Kan påverka vad som sker

En annan stor del i avtalet är spelarnas trygghet efter karriären. 

– När man slutar så får man hjälp med att söka jobb och utbildning. säger Stenberg och fortsätter:

– Det uppstår problem när man går från att vara idrottare till civilt arbete. 

En tredje del är att anställda spelare på en helt annan nivå nu kan påverka vad som händer på en arbetsplats. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.