Nicklas Bäckström gratulerar Ovetjkin vid en match förra säsongen. Back Nick Jensen är även med på bilden. Foto: TT

Bäckström: Ovetjkin den som kan slå Gretzky

Uppdaterad
Publicerad

Washingtons Nicklas Bäckström skriver om lagkamraten Alexander Ovetjkins nya milstolpe – 802 mål i NHL, näst flest av någon i ligan någonsin.

”Om det är någon som kan slå Wayne Gretzkys NHL-rekord på 894 mål så är det Alex.”

”Enligt mig har 'O' den där speciella målgörarmentaliteten som ingen annan. Han har ett sätt att få in puckarna”, skriver Bäckström i en text om sin lagkamrat på nhl.com. Han kallar ryssen för en maskin.

Bäckström och Ovetjkin har spelat 16 säsonger tillsammans i Washington och ofta i samma kedja. Svensken opererade höften i somras och är fortfarande inte helt återställd. Så Gävlesonen har fått följa Ovetjkins framfart från sidan den här säsongen.

Passerade Howe

Natten mot julafton gjorde Ovetjkin mål nummer 801 och 802 när Washington besegrade Winnipeg med 4–1. Därmed gick han förbi Gordie Howe som NHL:s näst bäste målgörare genom tiderna.

”Under åren har det varit mer eller mindre overkligt att se vad Alex Ovetjkin har gjort och jag har haft turen att få göra det från första parkett”, skriver Bäckström.

I NHL-draften 2006 var det Ovetjkin som på knackig engelska fick läsa upp Nicklas Bäckströms namn när Washington skulle göra sitt val. Ovetjkin hade då spelet en säsong och utsågs till ligans bästa rookie.

”Vi klickade direkt”

”Det var rätt coolt att klubben fick honom att läsa upp mitt namn. 'Ovi' var inte så bra på engelska då, men det var inte jag heller. Så det var toppen. Vi klickade direkt.”

Det dröjde sedan ett år tills ”Bäckis” tog steget över till Nordamerika.

”De första åren umgicks vi mycket och vi var båda singlar. Vi bodde nära varandra och skjutsade varandra till matcherna. Vi hade skitkul. Det var många roliga stunder.”

”Bäckis” har spelat fram till 278 av ”Ovis” 802 mål. Det placerar honom i topp fyra i NHL bland spelare som gjort assist till en och samme målskytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.