Stort jubel utbröt efter Alexander Ovetjkins 802:a NHL-mål. Foto: Bildbyrån

Alexander Ovetjkin gjorde NHL-mål 802 – bara Gretzky är bättre

Nu har han bara den störste någonsin kvar att slå.

Washingtons ryske målmaskin Alexander Ovejtkin gjorde i natt karriärens 801:a och 802:a mål och är nu tvåa på listan över tidernas främsta målgörare i NHL.

– Ett ögonblick för historieböckerna, säger ”The Great Eight” efteråt.

Med sina två mål i nattens 4-1-seger hemma mot Winnipeg Jets passerade den 37-årige Ovetjkin tvåan på listan, ”Mr Hockey” himself, Detroit-ikonen Gordie Howe som gjorde 801 mål under sin NHL-karriär.

Nu återstår bara ett berg att bestiga.

Tidernas främste hockeyspelare Wayne Gretzkys ”omöjliga” rekord på 894 fullträffar.

– Det känns bra att nämnas i samma sammanhang som de namnen. Det är rätt coolt, säger Ovetjkin efteråt, omsvärmad i omklädningsrummet av i stort sett all media på plats.

– Det är känslosamt. Mina föräldrar tittade på hemifrån, men min fru samt mina barn och vänner var här på plats. Att få göra det framför hemmapubliken är speciellt. De ger mig alltid fullt stöd och det här känns stort, fortsätter han.

Kuznetsov ville inte skjuta

Tangeringen av rekordet kom tidigt, endast 1.38 in i matchen när Ovetjkin satte 1-0 med ett snärtigt handledsskott. Stämningen i Capital One Arena var redan då elektrisk och känslan var att det skulle bli en minnesvärd kväll för publiken.

Lagkaptenen passade sedan fram till 2-0 och vid ställningen 3-1 till Capitals plockade Winnipeg motståndarmålvakten i en sista forcering. Ovetjkin var på isen och gav Jevgenij Kuznetsov chansen att sätta pucken i tom bur.

En osjälvisk Kuznetsov ville dock inte skjuta utan gav tillbaka pucken till ”Ovie”, som ur besvärlig vinkel satte 4-1 med exakt en minut kvar av matchen.

Arenan kokade och en videohälsning från Gordie Howes son Mark Howe visades sedan på jumbotronen.

– Ögonblick som det här dyker sällan upp så då ska man pausa matchen för att hylla en så speciell bedrift. Vad han har lyckats åstadkomma här i Washington är helt otroligt, säger tränaren Peter Laviolette.

Stannade kvar på isen efteråt

Efter slutsignalen stannade båda lagen kvar på isen och hyllade stjärnan.

– Det är ett sätt att visa respekt och tacksamhet för allt som han har gjort för den här ligan, säger Winnipegs Adam Lowry.

Det tog Ovetjkin 1 310 matcher att nå 802 mål och han är nu inne på sin 18:e NHL-säsong. Jämförelsevis tog det Gordie Howe 26 säsonger och 1 767 matcher. Howe var 52 år gammal när han gjorde karriärens 801:a och sista mål.

Rekordmannen Wayne Gretzky avslutade sin karriär med 894 mål och totalt 2 857 poäng – siffror som ingen annan har varit i närheten av. Kanske kan målsprutan Ovetjkin hålla sig hel och frisk i några säsonger till och ändra på den saken.

Winnipegs enda mål i matchen, reduceringen till 1-3, gjordes av svenske Kevin Stenlund med assist från Axel Jonsson-Fjällby. Washingtons Marcus Johansson lämnade matchen i den tredje perioden efter att ha kraschat in i sargen.