Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Privat

Barndomskompisarna Ebba Hedqvist och Mira Hallin spelar JVM ihop

Uppdaterad
Publicerad

Talangfulla Ebba Hedqvist och Mira Hallin har hängt ihop sedan de var små.

Nu spelar duon i Sveriges förstakedja i JVM.

– Vi har alltid haft varandra. Det är skönt, säger Ebba Hedqvist till SVT Sport.

Ebba Hedqvist och Mira Hallin startade sina karriärer i Svedjeholmens IF och har sedan fem-sex års ålder följts åt i samma lag.

I dag går de i samma klass och spelar sedan ifjol i Modos SDHL-lag. Förutom att spela ihop i sina klubbar har de även spelat såväl TV-pucken och ungdoms-OS tillsammans.

– Mira betyder mycket. Jag kan alltid prata med henne innan och efter träning och på skolan. Vi hänger med varandra väldigt mycket nu när vi går i samma klass och spelar i samma lag, säger Ebba.

Mira:

– Jag träffar nästan Ebba mer än min familj. Det är nästan så att man är för bekväm med varandra...

Gjorde succé i TV-pucken

Ifjol gjorde duon succé i TV-pucken. I kvalet stod Mira Hallin för otroliga 41 poäng på fem matcher, vilket var alla tiders poängrekord. Tvåa i poängligan var Ebba Hedqvist.

Hallin vann sedan poängligan totalt och Hedqvist slutade trea efter att Ångermanland förlorat bronsmatchen mot Stockholm.

Dåvarande tränaren Björn Edlund var inte förvånad och sa då ”så fort de får spela tillsammans gnistrar det”.

Idag ler duon åt de orden.

– Ofta vet jag var Mira är, det är någon kemi där, säger Ebba Hedqvist.

Mira:

– Vi har spelat tillsammans så länge. Vi hittar varandra i olika situationer och kan lösa grejer bra. Ebba behöver inte ropa på mig för att jag ska veta var hon är utan jag kollar ofta upp och så ser jag henne nästan alltid.

”Lätt att spela med”

Hur är Ebba som spelare?

– Hon är väldigt lätt att spela med, hittar många lösningar, rör sig på banan på ett väldigt bra sätt.

Och Mira, Ebba?

– Hon åker mycket skridskor och man vet alltid var man har henne, om det är forecheck är hon alltid där först och pressar, bra skott.

Ebba Hedqvist var med redan i senaste JVM. Hon tror att årets upplaga kommer ha större framgångar än den förra, då Sverige slutade fyra.

– Vi har många som kan göra målen och har ett bra gäng. Det hade vi då också, men jag tror ändå att vi kan komma högre upp.

Sverige möter Slovakien i kvartsfinal 16.00. Matchen sänds i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.