Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hilda Svensson: ”Hade velat spela med killar”

Uppdaterad
Publicerad

JVM-talangen Hilda Svensson gör sin första hela säsong med ett damlag, HV71.

Men 16-åringen hade gärna fortsatt spela med killar.

– I och med det blir ”hockeygym” blir det svårt köra med killar, men om man hade kunnat hade jag velat köra med killar, säger hon till SVT Sport.

HV71:s Hilda Svensson har inlett JVM med ett mål och en assist på två matcher mot USA och Kanada. Hon har hyllats stort för sin spelintelligens.

”Hon besitter en otrolig spelintelligens, en kompetens jag ibland kan sakna i damhockeyn”, sa HV71:s dåvarande sportchef Jenni Asserholt när talangen presenterades inför säsongen.

”Fokuserar mycket på min spelförståelse”

– Jag fokuserar mycket på min spelförståelse, försöker ligga rätt hela tiden och läsa av passningar och så. Det är en del i mitt spel som jag försöker fokusera rätt mycket på. Jag jobbade mycket med det redan när jag var liten med min pappa, säger Hilda Svensson.

Hilda Svensson slog igenom stort i TV-pucken förra året då hon ledde Småland till andra raka guldet som kapten.

Årets säsong i SDHL är hennes första hela med ett damlag, tidigare har hon mest spelat med killar – ifjol med Växjös U16-lag där det bland annat blev spel i SM. Åren med killar har format henne mycket.

”Påverkat mig jättemycket”

– Jag tror att det har påverkat mig jättemycket. Det är ganska tufft där och vi har kört med tacklingar då. De är väldigt tävlingsinriktade och det gör att man själv blir väldigt tävlingsinriktad och kör ganska tufft på isen. Jag tror det påverkat mig mycket nu när vi får köra med tacklingar, att jag är med på dem.

Förutom tacklingarna, vad har det gett dig?

– Det är väldigt mycket inom killar att man kan köra väldigt tufft på isen och sen utanför så släpper man det ganska lätt. Men jag tror det mesta är farten och tacklingarna.

Har det varit ett stort steg att komma till ett damlag?

– Jag var med lite redan förra säsongen med HV och Troja. Men att möta damlag hela tiden är lite ovant, men nu börjar jag bli mer van.

Sverige avslutar gruppspelet i JVM med match mot Finland imorgon. SVT sänder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.