Damkronorna. Foto: Bildbyrån

Bekräftat: Spelarkonflikten löst

Uppdaterad
Publicerad

I lördags kunde SVT Sport avslöja att konfliken mellan Damkronorna och svenska ishockeyförbundet var på väg att lösas. Nu bekräftar förbundet att parterna kommit överens.
– Skönt att det är klart med förbundet, så man slipper tänka på det, säger lagkaptenen Erika Grahm till SVT Sport.

I lördags bekräftade flera spelare i Damkronorna för SVT Sport att konflikten med svenska ishockeyförbundet var nära en lösning.

Nu meddelar förbundet att parterna har kommit fram till en lösning.

Förbundet och spelarfacket Sico har tillsammans arbetat fram villkor och förutsättningar för spel i Damkronorna. Bland annat införs ersättning för förlorad arbetsinkomst, en ersättning som kommer att finansieras av SDHL med stöd av SHL. Dessutom kommer spelarna från och med nu även att vara försäkrade mot skador under tiden de spelar i landslaget.

– Det känns skönt. Det känns framför allt skönt att få fokusera på det vi vill fokusera på: Det sportsliga, säger Erika Grahm till SVT Sport.

Hur pass jobbigt har det varit att ha det här vid sidan om, när ni trots allt även har haft full SDHL-säsong att fokusera på?

– Till en början var det ganska upp och ner. Men sen turneringen (i Luleå i november) blev inställd så har väl vi spelare inte gjort så mycket mer än att litat på Sico, så är det de som har utfört diskussionen. Så många har väl egentligen bara fokuserat på våra klubblag. Men det är klart att det är skönt att det löst sig med förbundet, så man slipper tänka på det.

”Går inte att skriva på ett papper”

När konflikten blossade upp i augusti var Grahm och hennes lagkamrater framför allt kritiska till förbundstopparnas attityd, och ville se större respekt och intresse från ledningens sida. Nu säger hon att det är upp till bevis.

– Vi (spelarna) har ju inte varit så inblandade i förhandlingen, utan det är Sico som har ansvarat för den. Men det är ju klart: Det går ju inte att skriva på ett papper att man ska förändra en attityd, utan det är något man måste förändra över tid. Men som jag har förstått det så har de förändrats och vill förändras, och jag ser verkligen positivt på det och jag hoppas att vi kan göra det tillsammans, säger hon, och forsätter:

– För vi vill i alla fall fortsätta att jobba tillsammans för att göra svensk flick- och damhockey ännu starkare.

”En enorm revanschlusta”

Grahm hoppas nu att Damkronorna, som förra säsongen åkte ur A-VM, får en nytändning.

– Jag tror det. Framför allt är det många i vår grupp som har varit med väldigt länge och känner en enorm revanschlusta och vill ta ansvar på isen. Vi har ju använt hashtaggen ”För framtiden”, och det är det vi verkligen jobbat för utanför isen. Och nu är i alla fall jag väldigt taggad för att jobba för framtiden på isen, och det kortsiktiga målet att ta oss tillbaka till A-VM, säger hon.

Till sist: Hur kul ska det bli att dra på sig landslagsdressen igen?

– Blir jag uttagen så kommer jag absolut tacka ja, och då skulle det kännas jätteroligt. Så det är bara att ladda och försöka prestera så man blir uttagen.

  • Överenskommelsen omfattar spel i Damkronorna med giltighet fr.o.m. 2019-10-14 och tillsvidare.
  • Förbundet inför medaljbonus till spelarna i VM-turneringar och OS även om motsvarande premier från det internationella förbundet (IIHF) saknas.
  • Ersättning för förlorad arbetsförtjänst utgår till spelarna för förtroendeuppdrag i Damkronorna och finansieras genom SDHL med stöd av SHL.
  • Spelarna uttagna i Damkronorna skall vara försäkrade mot skador som kan uppkomma vid landslagsspel. För SDHL-spelare svarar klubbarna genom SDHL för den försäkringen.
  • Spelarna i vårens VM-trupp kommer att erhålla en gratifikation från förbundet om laget kvalificerar sig för spel i A-VM 2021.

Källa: www.swehockey.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.