Tidning i Belarus sågar IIHF:s beslut: ”Vi har blivit rånade” Foto: Bildbyrån.

Belarusisk statsmedia: ”Det mest skamliga beslut som tagits i ishockeyns historia”

Uppdaterad
Publicerad

IIHF flyttar vårens ishockey-VM i Belaurs.

Det beslutet uppskattas inte i landets största tidning.

”Det mest skamliga beslut som någonsin tagits inom ishockeyn”, skriver statligt styrda Sovetskaya Belorussiya.

”Det internationella ishockeyförbundet kunde inte stå emot den politiska pressen, och tog – efter att ha fallit samman – det mest skamliga beslut som tagits i ishockeyns historia, och kanske i hela världsidrotten”.

Det är rubriken på Sovetskaya Belorussias nyhet om ishockey-VM:s flytt från Belarus. Sovetskaya Belorussia är landets största tidning och styrs av landets regim.

Ishockey-VM

”Mest skandalösa i historien”

Att säga att IIHF:s beslut inte uppskattas är ingen överdrift. Efter den hårda och långa rubriken följer en i princip lika bitter text, där mötet där beslutet togs kallas ”det kanske mest skandalösa i historien”, och beslutet kallas ”osubstansiellt, cyniskt och skamligt”.

”Detta visar till slut för världen att idrotten inte längre är en självstyrande och separat komponent i livet. Det är bara en hävstång och ett verktyg för att lösa politiska problem”, skriver Sovetskaya Belorussia, där man senare i artikeln beskriver hur synd det är om fansen:

”Det skulle ha blivit en verkligen fest, med bra idrott och en karneval fylld av känslor. Men vi har helt enkelt blivit rånade, och de gav blanka fan i fansens känslor. Och det som gör det ännu värre är att de spottar på deras egna tidigare stjärnor och kamrater”.

”Gjorde det de strävade efter”

Texten fokuserar mycket på att beslutet är ett slag mot idrottens suveränitet, och att beslutet fullt är politiskt och ett hårt och orättvist slag mot landet:

”De gjorde det de strävade efter: Skita på landet och förstöra humöret för alla fans”.

KLIPP: 90 procent av belarusierna vill flytta hockey-VM (1 december, 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet