Björn Hellkvist i Modos bås under en match mot Björklöven i november. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Björn Hellkvist: ”Har genomgått ett politiskt spel”

Uppdaterad
Publicerad

Björn Hellkvist har landat i Leksand efter en tränarövergång från Modo som betecknats som extremt smutsig.
– Jag har genomgått ett politiskt spel som jag aldrig varit med om tidigare. Det har varit både kaotiskt och lite jobbigt. Samtidigt är jag glad över att det hela tiden varit en respektabel ton mellan mig och Modo, säger Björn Hellkvist till TT.

Hans första dag med sin nya ishockeyklubb präglades av möten med spelare och tränare, samt planering för framtiden. Känslan beskriver han som en lättnad:

– Det är så skönt att äntligen få veta vad som kommer att hända, säger Björn Hellkvist.

TT: Förstår du att den här övergången har skapat så mycket kritik och väckt många känslor?

– Alla människor har rätt att tycka och tänka sina åsikter. Men här har det hela tiden varit en respektabel ton mellan mig och Modo. Vår relation har varit på ett professionellt plan. Sedan har förhandlingarna varit tuffa. Det är naturligt.

”Det är den sanna versionen”

TT: Du tonar ner situationen, samtidigt har det varit många hårda kommentarer mellan dig och Modo. Vad är sanningen?

– En sak har stått i media, men ingen har haft den tonen direkt till mig. Dessutom har människor i Örnsköldsvik inte alls bemött mig så illa som man kan tro. Jag har fått ett jättefint respektfullt och bra mottagande. Det är den sanna versionen.

TT: Du har pratat om att luften gick ur dig i Modo. Hände det när coronakrisen stoppade sporten?

– Det var mest en känsla av ”öh, vad är detta”? Man kan inte sätta ord på det. När sedan Leksand tog kontakt med mig bad jag om två dagars betänketid och gav därefter ett positivt svar. Jag ville få någon form av nytändning. I samband med att jag gav positiva signaler till Leksand förstod jag att det skulle bli ramaskri.

ARKIV: NHL-stjärnan om tränarcirkusen i Modo: ”Man vill ha någon som vill vara där” (23 april 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hedman om tränarcirkusen i Modo: ”Man vill ha någon som vill vara där”

Bakgrund: Turbulensen kring Hellkvists övergång

Visa

13 januari: Björn Hellkvist förlänger sitt kontakt med Modo tre säsonger. På Modos hemsida säger Hellkvist: ”Jag trivs fantastiskt bra i Modo där det är en väldigt professionell miljö att arbeta i och där vi har en daglig verksamhet som håller hög SHL-klass.”

7 april: Aftonbladet avslöjar att Leksand kontaktat Björn Hellkvist. ”Klart att Leksand är kittlande. Det var kittlande tidigare och är inte mindre kittlande nu. Men det måste lösa sig för alla parter”, säger Hellkvist. I Örnsköldsviks Allehanda svarar Modos Sportchef Fredrik Glader: ”Han ska träna Modo, punkt!”

5 april: Björn Hellkvist hävdar att han fått munkavle av Modo. Till hockeypuls.se säger ändå Hellkvist. ”Har jag pissat på Modo för att jag svarade ärligt på en fråga om Leksand, att jag sa att det skulle kittla?” Modos vd, Johan Widebro, svarar i Örnsköldsviks Allehanda: ”Leksand vände sig till oss, vi tackade nej och de respekterade vårt svar och efter det har vi inte hört något mer

29 april: Modo informerar att Björn Hellkvist inte längre är lagets tränare. Klubbens ordförande Ulf Strinnholm säger: ” Vi har gjort bedömningen att förtroendet för Björn Hellkvist är förbrukat i föreningen bland våra sponsorer och supportrar.” Samtidigt bekräftar Leksand att Björn Hellkvist är deras nye huvudtränare.

5 maj: Björn Hellkvist gör sin första arbetsdag i Leksand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer