Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT Nyhetsbyrån

Bröderna Sedin och Daniel Alfredsson invalda i Hall of Fame

Uppdaterad
Publicerad

Sedan tidigare har Börje Salming, Mats Sundin, Peter Forsberg och Nicklas Lidström en plats i hockeyns Hall of Fame.

Nu får de sällskap av bröderna Sedin och Daniel Alfredsson.

– Fantastiskt kul. Jag satt i en bil i Dallas när samtalet från Toronto kom och höll på att köra vilse, haha, säger Henrik Sedin till SportExpressen.

Daniel Alfredsson har fått vänta i några år på att bli invald, men för bröderna Henrik och Daniel Sedin var det första försöket. För att kunna ta en plats i Hall of Fame krävs det att det har gått tre år sedan pensioneringen.

– Underbart att ”Affe” också kom in tillsammans med ”Danne” och mig. Han är någon som vi sett upp till genom åren, säger Henrik Sedin till SportExpressen.

Daniel och Henrik Sedin gjorde sammanlagt 17 säsonger i Vancouver Canucks. De har båda vunnit NHL:s poängliga, fått priset som ligans mest värdefulla spelare och dessutom tog de OS-guld med Tre Kronor 2006.

Alfredsson gjorde 17 säsonger i Ottawa Senators, varav 13 som lagkapten. Han avslutade karriären med att göra 49 poäng på 68 matcher för Detroit Red Wings säsongen 2013-2014. Och även han var med och tog OS-guldet i Turin 2006.

De tre svenskarna kommer alla att hedras vid en ceremoni i Toronto i höst.

Även Henrik Zetterberg var behörig för första gången men får vänta på sin chans. I stället fick Roberto Luongo och Riika Sallinen de två sista platserna den här gången.

ARKIV: SVT var på plats när bröderna Sedin draftades av Vancouver 1999

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.