Linköpings Andrew Gordon jublar. Foto: Bildbyrån

Ny trepoängare för SHL-jumbon Linköping

Det börjar se allt ljusare ut för Linköpings hockeyherrar.

Efter den långa krisen tog laget sin tredje seger på fyra SHL-matcher när Brynäs bortabesegrades med 5–3.

Två nyförvärv bidrog till trepoängaren.

– Jag lade en pusselbit i alla fall, sade målskytten Alexander Johansson till C More.

När Linköping sparkade Bert Robertsson efter flera raka förluster hoppades klubben på omedelbar effekt. Men det blev ytterligare några tunga nollpoängare för nya tränarduon Daniel Eriksson och Johan Åkerman innan de fick rätsida på saker och ting.

Nu verkar de dock vara något på spåren.

Efter tio raka förluster har LHC tagit tre fullpoängare på fyra matcher, den senaste borta mot Brynäs på tisdagskvällen.

Nyförvärven levererade

Två som bidrog till 5–3-segern var nytillskotten Alexander Johansson, tidigare lagkapten i Färjestad och som senast hållit till i hockeyettan, och målvakten David Rautio, som hämtats från Luleå.

Johansson hittade målet direkt i första matchen med nya klubben, när han fick fatt i en lös puck och via köksvägen lade in viktiga 3–3 med bara sju sekunder kvar av andra perioden.

Någon Alexander Johansson-effekt ville han dock inte prata om.

– Nej, det tror jag inte. Jag lade en pusselbit i alla fall och många drog sitt strå till stacken i dag. Vi visar en härlig moral, sade Johansson till C More efter matchen.

Fortsatt jumbo

Rautio gjorde också en stark comeback i Linköping, som han även tillhörde 2014–2016. Och trots det fortsatt tuffa tabelläget, LHC är kvar som jumbo, är det ingen dyster klubbmiljö han har kommit till, poängterade han efter matchen.

– Det är god stämning och alla vet vad det är som gäller. Alla har en fantastisk inställning i dag, det är det som ligger bakom segern, sade David Rautio.

Brynäs situation är inte så mycket bättre. Gävlelaget har förvisso fyra matcher till godo på Linköping, men är bara en poäng före. Tränaren Peter Andersson var nöjd med första perioden, men såg sedan en nedåtgående kurva resten av matchen.

När Patrik Lundh sedan gjorde 4–3 till gästerna i början av sista perioden blev moralen allt sämre, och Andrew Gordon kunde också sätta slutresultatet 5–3 med tio minuter kvar.

– Känslan är inget bra naturligtvis. Första perioden är vår bästa. Sedan blir vi någon procent sämre ju längre matchen går. Och när de får ledningen blir det lite oroligt och fundersamt och avvaktande, tyvärr, sade Peter Andersson.

KLIPP: Jonas Junland: ”Helst av allt skulle jag vilja gråta i en vecka” (7 januari 2021)