Luleå svenska mästare i SDHL 2022

Uppdaterad
Publicerad

Luleå är svenska mästare i ishockey.

Inför publikrekord i Gävle – 7765 – besegrades Brynäs i den femte och avgörande SM-finalen.

– Det är underbart. Vi har varit uträknade hela säsongen och när det väl gäller gör vi det, säger guldhjälten Linn Peterson.

Brynäs var storfavoriter till SM-guldet inför slutspelet efter en grundserie där de var helt överlägsna.

Men i finalen mot Luleå har Gävlelaget hela tiden kämpat i uppförsbacke.

Efter att ha kvitterat matchserien i förrgår, via 7-2-seger i Norrbotten, hade Brynäs möjlighet att vinna inför hemmapubliken.

Men de 7765 på läktaren, publikrekord i SDHL, fick se Luleå rivstarta och gå upp till 3-0 på bara drygt tio minuter i första perioden. Linn Peterson, som inte gjort en poäng under slutspelet, blev tvåmålsskytt.

– Vi var lite skärrade i början. Ser lite rädda ut, konstaterade Brynäs Maja Nylén Persson i SVT.

Brynäs närmade sig sakta och var uppe i 3-2 innan Petra Nieminen återigen gav Luleå en tvåmålsledning i slutet på mittakten.

En ledning gästerna aldrig släppte. De spelade av slutperioden och kunde vinna med 5-2 efter mål i öppen kasse.

När Hesa Fredrik ljöd kunde Luleå jubla för klubbens femte SM-guld sedan 2016 och det fjärde i rad, ingen mästare utsågs 2020. Anmärkningsvärt är att det är klubbens första guldfirande på bortaplan.

– Det är underbart. Vi har varit uträknade hela säsongen och när det väl gäller gör vi det. Vi är ett jävligt bra lag, man ska aldrig räkna ut Luleå Hockey, det tror jag många gjorde, säger guldhjälten Linn Peterson och får medhåll av lagkamrater.

– Det känns overkligt, jag är lite skakig nästan. Vi har varit så uträknade hela säsongen. Inte en jävel har trott på oss, utom oss själva. Det är väldigt annorlunda att vinna på bortaplan. Det är en fantastisk inramning, säger Johanna Fällman.

Fler höjdpunkter från SDHL finner du på SVT Play >>

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.