Brynäs startar ett hockeygymnasium för tjejer. Foto: Bildbyrån

Brynäs startar hockeygymnasium för tjejer

Publicerad

Efter den kaosartade fjolårssäsongen för Brynäs damlag har föreningen nu presenterat den stora nysatsningen som kommer att ske på flick- och damverksamheten. Däribland ett hockeygymnasium för tjejer och ett samarbete mellan Brynäs och Sandviken.
– Det känns som en självklarhet, säger Brynäs ungdomsansvarige Henrik Glaas till föreningens hemsida.

Efter uttåget mot Luleå i kvartsfinalen i fjol riktade gävlelagets stjärnor hård kritik mot damverksamheten i klubben.

Kort därefter lämnade världsmålvakten Sara Grahn för den regerande mästaren Luleå. En vecka senare tackade landslagsspelaren Anna Borqvist för sig och lämnade även hon för en SDHL-konkurrent, Leksand. Lagkaptenen Angelica Östlund, som representerat klubben i hela 14 säsonger, fick också nog, lade skridskorna halvt på hyllan och värvades i stället in av den svenska bandymästaren Skutskär. Erica Udén Johansson gjorde sedan som de andra landslagsspelarna och lämnade hon med för stockholmslaget AIK.

Till sist sparkades även tränaren Åke Lilljebjörn – efter bara en säsong för klubbens damlag.

När det såg som mörkast ut för Brynäs kom sedan bomben att landslagsforwarden Erika Grahm lämnar Modo efter 13 säsonger, för just gävelaget där hon skulle få en nyckelroll i föreningens nysatsning på tjej- och damverksamheten.

– Min dröm är att fortsätta arbeta inom hockeyn så den här lösningen passar mig verkligen perfekt, sade hon då.

”Känns som en självklarhet”

Under onsdagen lanserade Brynäs den stora nysatsningen som kommer att ske i ett samarbete med Sandvikens IK, Gästriklands Ishockeyförbund och Sisu.

Satsningen består av tre delar.

Den första delen innebär att förbättra förutsättningarna för Brynäs SDHL-lag och den andra att föreningen ska ha ett hockeygymnasium för tjejer innan år 2020. Den tredje delen består av att arbeta fram och etablera en ”Gästrikemodell” med en naturlig hockeytrappa för flickspelare upp till damlaget.

– Att vi nu utökar satsningen för tjejerna i distriktet känns som en självklarhet, säger Brynäs ungdomsansvarige Henrik Glaas till föreningens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer