Foto: Bildbyrån

Därför drabbas hockeyn hårdare av covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Ishockeyn är rejält drabbad av covid-19 – bara i Linköping är det över 20 fall.

Statsepidemiolog Anders Tegnell förklarar varför ishockeyn har drabbats hårdare än andra idrotter.

– Viruset trivs bättre, lever bättre och sprids bättre i lite kalla och fuktiga miljöer, säger Tegnell till Aftonbladet.

I går bekräftade Linköping HC att klubben har 24 personer med konstaterad smitta som har koppling till herrlaget. Och LHC är inte den enda klubben i SHL som har flera personer som har drabbats av covid-19.

Djurgården, Leksand och Skellefteå har drabbats – vilket har slutat med att flera SHL-matcher har skjutits upp.

”Kylan spelar en viss roll”

Aftonbladet har pratat med Statsepidemiolog Anders Tegnell som förklarar varför ishockeyn är mer drabbad än till exempel handboll och fotboll.

– Miljön är lite olika. Hockeyns ishallar är ganska kalla och fuktiga miljöer. Man sitter mycket tillsammans i avbytarbås och liknande. Man tillbringar mycket tid i omklädningsrum, säger Tegnell till Aftonbladet.

– Kylan spelar en viss roll eftersom viruset trivs bättre, lever bättre och sprids bättre i lite kalla och fuktiga miljöer än när det är varmt.

LHC har tvingats pausa sin verksamhet.

KLIPP: LHC:s ordförande Roger Ekström om läget i klubben

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.