Deveaux anmäld till disciplinnämnden

Uppdaterad
Publicerad

Rögles André Deveaux yxade ner Västerås Per Helmersson på uppvärmningen inför lagens möte i torsdags.

Nu anmäler förbundets domarchef Tomas Torsbrink överfallet till disciplinnmänden.

”Det är bland det värsta jag sett”, säger han till Viasat sport.

Under söndagen blev Rögle klart för SHL nästa säsong.

Men segern fick en bitter eftersmak.

Kval till SHL

För under kvällen kablades det ut bilder på André Deveaux överfall på Västerås Per Helmersson under uppvärmningen inför torsdagens match mellan lagen.

I SVT:s morgonprogram Gomorron sa sportjournalisten Pamela Andersson att hon ”förväntar sig det strängaste straffet som går att få i svensk ishockey”.

Och så kan det bli.

För nu har ishockeyförbundets domarchef Tomas Torsbrink anmält Deveaux till disciplinnämnden.

– Vad ska jag säga? Det är bland det värsta jag sett, säger han till Viasat sport.

– Är det saker som händer under uppvärmningen som under matchen skulle ha inneburit ett så kallat match penalty så har man möjligheten att anmäla händelsen. I det här fallet har jag som domarchef på svenska ishockeyförbundet valt att göra det.

Disciplinnämnden ska nu undersöka ärendet så snart som möjligt.

– I det här fallet har Rögle spelat färdigt för säsongen det innebär att vi inte har kniven på strupen som vi kan ha ibland. Vi måste naturligtvis ta hänsyn till vad spelaren skriver, säger nämndens ordförande Alexander Ramsay till SVT Sport.  

– Vi hanterar det här som vilket annat ärende som helst. Den anmälda spelaren får chansen att ge sina synpunkter på anmälningen. När han gjort det kan vi avgöra det då.

Vilken typ av avstängning Deveaux kan tänkas få vill Ramsay inte uttala sig om.

– Det kan jag inte svara på nu. Ärendet får ha sin gång och jag kommer att sätta mig ner och titta på liknande fall och jämföra praxis. Så jag vill inte spekulera nu i vad det här kommer att ge, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kval till SHL

Mer i ämnet