Djurgården vann mot AIK i rekordlång SDHL-match

Djurgården var överlägset i den första kvartsfinalen.

Men i dagens andra match blev det betydligt mycket jämnare.

Först i den sjätte perioden avgjorde Djurgården – i det som blev tidernas längsta SDHL-match.

Sofie Lundin blev matchvinnaren som sköt laget till SM-semifinal.

Inför årets säsong beslutade svenska ishockeyförbundet att ändra reglerna i damernas SM-slutspel.

Istället för att, som det varit tidigare, låta matcherna avgöras på straffar om det är oavgjort efter en förlängningsperiod spelar lagen nu en ny period. Och ytterligare en om det krävs. Och så vidare tills det blir mål.

Rask kvitterade

I dag blev det för första gången så. För när Djurgården och AIK spelat tre perioder var det nämligen oavgjort. 2–2 var ställningen, efter att landslagsspelaren Fanny Rask med ett hårt skott från den bakre delen av anfallszonen satt kvitteringen med mindre än två minuter kvar av period tre.

Därmed väntade alltså förlängning. Och där blev det ganska chansfattigt. Både i den första och den andra, förutom ett jätteläge för Djurgårdens Josefine Jakobsen i slutet av den andra förlängningsperioden – men då stod AIK:s målvakt Meeri Räisänen för en fin räddning och tvingade spelarna till ännu en period.

”Aldrig gjort annat”

Men särskilt jobbigt påstod de att det inte var.

– Det är som att jag aldrig gjort annat, sade exempelvis Djurgårdens Josefin Holmgren till Sportkanalen efter period fem.

Snabbt avgörande

Men i period sex skulle det ta slut. Matchuret hade bara varit igång i 60 sekunder innan Sofie Lundin kunde avgöra. Hon skrinnade in från högerkanten av anfallszonen och snärtade iväg ett handledsskott som letade sig förbi Räisänen och in i mål.

– Väldigt skönt, säger hon till C More.

– Man är väldigt trött, men det var bara att köra på. Det är värt det nu när vi har vunnit, säger hon.

Seriesegraren väntar i semifinal

Om AIK bjöd på tufft motstånd lär det bli ännu värre i semifinalen för Djurgården. Där väntar nämligen HV71 som körde över allt och alla i grundserien och satte nytt poängrekord i SDHL.

I kvartsfinalen mot Leksand hade seriesegraren från Jönköping inga som helst bekymmer att ta sig vidare och vann med 2–0 i matcher mod dalalaget. HV71 tog hem första matchen med 9–1 och gick segrande även ur mötet på hemmais med klara siffrorna 7–1 i Kinnarps arena.