Finaldrömmen lever för Rögle

Uppdaterad
Publicerad

Underläge med 3–1 i matcher och kniven mot strupen.

Då vaknade Rögle till liv och gjorde sin bästa match så här långt i slutspelet.

Efter 5–1 hemma mot Färjestad lever hoppet om en SM-final.

– Den här passiviteten vi har visat till och från under hela slutspelet är som bortblåst, säger Rögles Leon Bristedt till C More.

I de fyra första semifinalerna var det Färjestad som tog ledningen och kunde bygga vidare på det. I den femte var det Rögles tur att göra det första målet – och då var det ett helt nytt lag vi fick se.

– Det finns en energi där ute och antingen äger man den eller så äger man den inte och under den första halvan av matchen kommer vi ut och äger den här energin och är på tårna. Den här passiviteten vi haft till och från under hela slutspelet är som bortblåst och det tar vi med oss från den här matchen, säger Leon Bristedt.

Färjestad bjöd på 1–0

1–0 kom redan efter 2.43 och det var en riktig bjudning från Färjestads sida då hela femman som var på isen valde att byta samtidigt som Rögle vände spelet. Något som resulterade i att Dennis Everberg och Daniel Zaar kom fria med Dominik Furch. Färjestadsmålvakten räddade visserligen Everbergs avslut men var chanslös att ta Zaars välplacerade retur.

Fyra minuter senare var det dags igen. Från en position bakom Färjestads mål spelade Anton Bengtsson pucken till Vojtech Mozik på blålinjen. Skottet från den tjeckiske backen var inte så hårt, men det var välplacerat samtidigt som Brady Ferguson skymde förtjänstfullt framför Furch.

– Vi kommer ihop som lag och kör stenhårt. Jag tycker inte vi kommit upp i den här nivån under hela slutspelet egentligen så det är skönt att vi hittar tillbaka. Det är svårt att säga exakt vad det är, men vi hittar det på nåt sätt, säger Daniel Zaar till C More.

Virtanen reducerade

Röglesdominansen fortsatte under inledningen av den andra perioden, Färjestad kom egentligen ingenstans men efter att Jesse Virtanen skickat iväg ett inte alltför märkvärdigt slagskott från blålinjen var det reducerat och match igen. För efter det målet var det ett helt nytt Färjestad vi fick se, de dominerade återstoden av perioden samtidigt som Rögle började osa av osäkerhet. Men något mål fick de inte in och det skulle bli deras fall.

För i början av den tredje perioden hittade Jeff Tambellini målet i powerplay efter en fin passning från Lucas Ekeståhl-Jonsson och efter det orkade Färjestad aldrig resa sig igen.

Till slut vann Rögle matchen med 5–1 efter ännu ett Mozik-mål och en puck i öppen kasse genom Oliver Tärnström.

”Fortfarande en uppförsbacke”

På tisdag möts lagen igen och då är det Färjestad som har hemmafördel.

– Det är fortfarande en uppförsbacke att ta sig upp för men nu har vi så klart en bra känsla, säger Leon Bristedt.

Färjestads tränare Tomas Mitell:

– Vi var i exakt samma läge mot Skellefteå och vi har en bra känsla med oss från den serien och vi har spelat bra hemma.

SHL

Rögle BK logo

Rögle BK

5 - 1

Färjestad BK logo

Färjestad BK

2-0, 0-1, 3-0
Catena Arena, Ängelholm
Publik: 6254

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.