Christoffer Rifalk fick om och om igen berätta om hur han räddade Adam Brodeckis direktskott. Foto: Bildbyrån

Superräddning när Rögles målvakt höll nollan i derbyt

Röge vann Skånederbyt mot Malmö med 2-0 efter att Christoffer Rifalk gjort en superräddning som kommer att bli ihågkommen länge.

– Pucken är inte inne förrän den är över linjen, säger Rifalk.

Rifalk höll nollan efter en spektakulär räddning i den första perioden och matchens första powerplay. Malmös Adam Brodecki direktsköt efter en retur från Rifalk som tappade positionen i målet. Rifalk kastade dock fram klubban och räddade det övergivna målet från ett ”givet” mål och 0-0 stod sig.

– Jag släppte till en halvknackig retur så jag fick reda upp det. Pucken är inte inne förrän den är över linjen. Så det gäller att kriga, säger Rifalk till C More.

Knappt tre minuter in i den andra perioden var det istället gästerna som tog ledningen när Olli Palola i powerplay slängde in ett skott mot mål, Simon Ryfors skymde målvakten och Oscar Alsenfelt kunde inte stoppa gästerna från att ta ledningen.

Hersley tillbaka i SHL efter sex år

Efter sex år i ryska KHL var Patrik Hersley tillbaka i Malmö Redhawks. 34-åringen, som 2014 utsågs till SHL:s bäste back och då gjorde 24 mål för Leksand, var spelklar lagom till säsongens första Skånederby.

När Malmö jagade kvittering i slutet knätacklades Joe Veleno men istället för utvisning skickade Simon Ryfors in det avslutande 2-0-målet i tom kasse inför ögonen på upprörda Malmöspelare och bänk.

– Jag tycker det är en solklar bentackling som var en solklar utvisning redan för tio år sedan, innan vi förfinade och börja peta i reglerna. Det känns otroligt jobbigt att förlora den här matchen, vi har tillräckligt med målchanser för att göra mål, säger Malmö-tränaren Joakim Fagervall.

Klipp: Rögle vann skånederby