Hilda Svensson är tillbaka i HV71 efter JVM. Foto: Bildbyrån

JVM-stjärnan Hilda Svensson kämpar för att HV71 ska slippa kvalplats

Uppdaterad
Publicerad

Hon var en stark kugge i laget som tog JVM-silver. Nu kämpar Hilda Svensson för att HV71 ska hålla sig kvar i SDHL.

– Vi måste kunna hålla igen en hel match, säger JVM-stjärnan till SVT Sport.

Sverige lämnade JVM i Östersund med en silvermedalj, den andra genom tiderna på damsidan. Nu har det gått fem dagar sedan Hilda Svensson och resten av laget fick ta emot silvermedaljerna. Med lite distans till mästerskapet kan hon känna stolthet över resultatet, trots den avslutande 10-0-förlusten i finalen.

– Nu känner jag ändå att man är lite mer glad över att vi ändå tog ett silver. Men just då var man ju väldigt besviken för att det slutade som det gjorde, säger Svensson.

Hyllades stort under JVM

Hon har hyllats stort för sitt spel under mästerskapet och placerade sig på en delad femteplats i skytteligan med fyra mål och två assist, poängbäst i det svenska laget.

– Jag är rätt nöjd med min egen insats. Jag tycker att jag började lite svajigt men sen tycker jag att jag växte in i turneringen mer och mer, säger Hilda Svensson.

Hon är redan tillbaka i HV71 och rivstartade med match mot Brynäs två dagar efter JVM-finalen. Matchen slutade med en 7-2-förlust. Nu hoppas Hilda Svensson att den negativa trenden ska vända för HV71 som ligger näst sist i tabellen, på samma poäng som jumbon AIK.

– Vi börjar oftast matcherna väldigt bra och sen är det väl att vi måste kunna hålla igen en hel match, inte låta de andra få målchanser och göra mål. När vi börjar bra får vi bara bestämma oss för att nu ska vi inte låta dem få några mål på oss och gå ut och köra hela matchen, säger hon.

”Kommer med ganska bra energi”

Fem av spelarna i HV71 fanns med i Sveriges JVM-trupp, något som kan ha betydelse för klubblaget.

– Jag tror att det betyder jättemycket eftersom vi är väldigt många som varit med om den här upplevelsen. Det kan vi ta med oss till HV71 nu och köra det spelet som vi gjort eftersom det har gått bra för alla. Vi kommer med ganska bra energi, säger Svensson.

Vad är målet för säsongen?

– Först och främst att inte hamna på kvalplats neråt utan kunna hålla oss kvar och sen om vi kan spela slutspel så får vi bara göra vårt bästa hela tiden, säger Hilda Svensson.

ARKIV: Sverige mardrömsfinal – föll mot Kanada:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kanada krossade Sverige i JVM-finalen. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.