Schweiz ser ut att få ersätta Ryssland i Euro Hockey Tour. Inte bara i år, utan även de kommande två åren. Foto: TT Nyhetsbyrån

Efter krigsutbrottet: Schweiz kan ersätta Ryssland i Euro Hockey Tour – i två år

Uppdaterad
Publicerad

I går meddelade Svenska Ishockeyförbundet att Schweiz ersätter Ryssland i Beijer Hockey Games.

Men det ser ut som att det inte stannar där.

Planen är nämligen att Schweiz blir kvar i Euro Hockey Tour – i två år.

– Alla tycker att det är en bra idé, säger tävlingschef Olof Östblom.

Efter att Ryssland invaderade Ukraina för snart en månad sedan är Ryssland portat från stora delar av den internationella idrotten.

Ishockeyn är en sådan sport, där det så sent som i går meddelades att de ersätts av Schweiz i den VM-förberedande turneringen Beijer Hockey Games (som sänds på SVT) – som är en del av Euro Hockey Tour – i början av maj.

”Är en bra idé”

Men det ser ut som att det inte tar stopp där. Det allra mesta tyder nämligen på att Schweiz kommer att spela Euro Hockey Tour även de kommande två säsongerna.

– Vi har inte påskrivet avtal för de kommande två åren, men vi har haft möten med Schweiz, Tjeckien och Finland där vi just nu håller på att förbereda för ett avtal om två år. Alla tycker att det är en bra idé för att vi ska säkra upp Euro Hockey Tour och att Schweiz ska vara med, säger Svenska Ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom till SVT Sport.

Så ni är överens om de stora dragen?

– Ja. Det är inte slutfört, och innan avtalet är påskrivet är det ju inte klart, men de stora dragen är vi överens om.

”Många faktorer”

Om Ryssland får återkomma under dessa år, ifall kriget tar slut, är oklart.

– Jag vill inte spekulera i det, för det finns så många faktorer innan den frågan blir aktuell. Först och främst har vi ett krig, och vi måste se utvecklingen i Ryssland och Ukraina innan vi tar ställningen till något sådant, säger Östblom, som gläds över att Schweiz nu blir en del av Euro Hockey Tour:

– Schweiz har under många år gjort bra resultat på VM och OS. Det är en stor liga och de utvecklar duktiga spelare som når framgång både nationellt, internationellt och även i NHL. Så det känns som ett väldigt bra och intressant land att möta oftare.

Var det givet att det skulle bli Schweiz och inte exempelvis Slovakien, Tyskland eller Norge?

– Utifrån det som jag nämner nu är Schweiz kanske det bästa alternativet. Även om du tittar på ligan, där både Finland, vi och Tjeckien har ju spelare där. Och tittar du på en världsranking efter OS är Schweiz det lag som, utanför de nordamerikanska lagen, som är bäst placerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.