Foto: Bildbyrån

Efter mötet: ”Ett akut läge – illa när matcher inte spelas”

Uppdaterad
Publicerad

Turerna i hockeyettan fortsätter.

I dag har Ishockeyförbundet (SIF) och Riksidrottsförbundet (RF) haft ett möte kring de senaste veckornas turbulens.

– Förnuftiga krafter kan lösa det här på ett mer pragmatiskt sätt än att hota med lagparagrafer, säger RF-ordföranden Björn Eriksson till SVT Sport.

Boden och Karlskrona har ansökt om dispens att få stå utanför gällande tv-avtal i hockeyettan. De vill hellre sända matcherna själva, vilket har lett till att flera motståndare valt att bojkotta tillställningarna mot de nämnda lagen.

Det har nu blivit en fråga för SIF, som under kvällen haft ett möte med RF kring frågan.

– Detta är primärt inte en RF-fråga, utan snarare en fråga mellan Ishockeyförbundet och Riksidrottsnämnden (RIN) som är vår högsta domstol. Jag har sagt tre saker som är relevanta, säger RF:s ordförande Björn Eriksson till SVT Sport och fortsätter:

– Det första är att få i gång matcherna igen. Det är ett akut läge och det är illa när matcher inte spelas. Det andra är: avgör dispensansökan som ligger formellt så att det inte blir ett mellanläge att tiden går och man blir osäker på vad som gäller.

Kan vara behjälpliga

Den tredje punkten är att ”släcka branden”, menar Eriksson, som poängterar att det handlar om att lösa de två förstnämnda frågorna.

– När den branden är släckt kan jag tänka mig att vi kan vara behjälpliga med en långsiktig lösning. Jag och många med mig tror att det här har att göra med hur konstruktionen ser ut, men man måste klara de första frågorna först.

– Vi tror att om man slår sig ner och pratar så borde man kunna få i gång matcherna. Det här ska inte gå ut över idrotten.

Kan beordra ändringar i tävlingsbestämmelser

Att få i gång matcherna borde inte vara oöverstigligt, enligt Eriksson. Han anser att det är ganska naturligt att avgöra vad som gäller i dispenserna så att det finns möjlighet att, vid behov, överklaga fattade beslut.

– En fråga som varit uppe är om vi avser att beordra ändringar i tävlingsbestämmelserna eller annat, vilket vi kan göra, men vårt svar har varit att förnuftiga krafter kan lösa det här på ett mer pragmatiskt sätt än att hota med lagparagrafer.

Står du på Boden och Karlskronas sida eller hockeyförbundets?

– Jag står på idrottens sida. Jag tycker man borde hitta en lösning om man är lite praktiskt lagd.

– Nu är det som att parterna blockerar varandra.

SE OCKSÅ: ”Nästan kartelliknande verksamhet – obehagligt”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Boden och Karlskrona fortsatt utfrysta i hockeyettan. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hockeykonflikten

Mer i ämnet