Sara Grahn. Foto: Bildbyrån

Efter OS-stöket – stjärnan osäker på landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Besvikelsen över att ha nobbats ett fjärde OS efter covidstöket finns fortfarande där.

Målvaktsprofilen Sara Grahn har inte haft någon kontakt med förbundet efter OS-blåsningen och har inte bestämt sig för om hon vill fortsätta i Damkronorna.

– Jag har ingen aning, jag säger varken bu eller bä, säger Grahn som kan få fira SM-guld för tredje gången på tisdagskvällen.

Den 33-åriga Luleåmålvakten, som landslagsdebuterade säsongen 2006-07 och har gjort 276 landskamper, skulle ha spelat sitt fjärde OS i Peking i februari.

Men dagarna före Damkronornas träningsläger på hemmaplan drabbades hon av covid-19 och plockades bort direkt av förbundskapten Ulf Lundberg och Svenska ishockeyförbundet.

Till skillnad mot några av spelarna i Tre Kronor som i stället fick ansluta senare.

Något Grahn också hade kunnat göra om Lundberg och förbundet inte haft så bråttom.

”Kunde ha väntat”

Sara Grahn har framfört kritik över det snabba beslutet redan tidigare och står fast vid det.

– Jag tycker de tog bort mig alldeles för tidigt. Jag var negativ när det var tio dagar kvar till OS och började träna direkt efteråt. Jag tyckte de kunde ha väntat och att jag kunde ha åkt två dagar senare, säger hon.

KLIPP: Höjdpunkter från final 3 mellan Brynäs och Luleå (3 april)

Grahn har varken hört något från förbundskapten Lundberg eller förbundet efteråt. Ingen ursäkt eller förklaring.

– Så klart hade jag önskat att han ringt efter OS, men det är som det är. Han kommer säkert att höra av sig efter säsongen, så får vi se, säger hon.

”Har ingen aning”

Sara Grahn har varit självklar målvaktsetta i landslaget under många år och även om Emma Söderberg gjorde ett imponerande OS så är Grahn en viktig kugge när Damkronorna ska ersätta Ryssland i A-VM i augusti/september.

Men Sara Grahn säger att hon inte bestämt sig för hur hon ställer sig till fortsatt landslagsspel.

– Jag har ingen aning, det är inget jag vill spekulera i nu. Jag tycker det är en ära varje gång jag drar på mig landslagströjan, jag säger varken bu eller bä, säger hon.

När det inte blev något OS drog hon till Norge och tränade i två veckor med sin gamle målvaktstränare från Brynäs Pecka Alcén, nu i Lillehammer. Därefter tränade hon med förre Luleåtränaren Fredrik Gladers herrlag i Halden.

– Jag åkte bort några veckor och tränade stenhårt för att släppa allting. Jag har längtat efter att spela viktiga matcher, OS var något jag hade sett fram emot och ville åka på så det har gjort mig lite extra taggad.

Nu storspelar hon i SM-slutspelet, höll nollan i söndags när Luleå besegrade Brynäs på bortaplan och kan på tisdagskvällen få fira sitt tredje SM-guld.

En sensationell utveckling då Brynäs varit stor guldfavorit efter sin överlägsna serieseger samtidigt som Luleå blandat och gett under säsongen.

– Vi vet vad vi har inom gruppen och vad vi kan. Sedan har vi haft en säsong där det gått lite upp och ned, men någonstans vet vi att när de här viktiga matcherna kommer så tänder vi till. Jag tycker fortfarande vi har mer att ge, vi spelade otroligt bra försvarsspel (i söndags), men framåt måste vi skapa lite mer, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.