Målvakt ur spel när Luleå tog tredje finalen

Uppdaterad
Publicerad

Luleå vann den tredje SM-finalen med 2-0 mot Brynäs inför rekordpubliken 6537 åskådare i Gävle. Det är den högsta siffran som noterats i SDHL. Luleå kan nu avgöra finalserien på hemmaplan på tisdag. 

I slutsekunderna skickade Viivi Vainikka in 2-0 i tom kasse. Strax innan hade Brynäs haft ett skott i stolpen.

– Vi jobbar som ett lag i 60 minuter och jag vet inte hur många skott vi täcker. Jag gilllar att vara i den här atmosfären med så mycket publik och jag njöt av situationen, säger Luleås målvakt Sara Grahn till SVT Sport.

Nu har Luleå matchboll inför sin hemmapublik på tisdag.

– Vi ska se till att säkra guldet men Brynäs är ett bra lag och nu får de tillbaka Lara Stalder. Men jag tycker att Brynäs får ett bättre tempo när Stalder inte är med. Vi får se om hon tillför något. Vi måste dock spela bättre än i dag, fortsätter Grahn.

Brynäs målvakt nedtacklad av egna kaptenen

I slutet av den andra perioden tog Luleå ledningen. Brynäs målvakt Ellen Jonsson befann sig bakom eget mål för att spela bort pucken, tog lite för lång tid på sig, och det blev en närkamp. Jonsson blev nedtacklad av den egna kaptenen Rosa Lindstedt och Jenna Pirttijärvi kunde sno åt sig pucken och lägga in 1-0 frän snäv vinkel.

– Jag såg inte vad som hände och var inte säker på att det var mål men det var skönt att göra det inför så mycket publik och det gav oss mycket energi, säger Pirttijärvi.

Inget situationsrum i SDHL

Jonsson blev behandlad under ett par minuter efter smällen men kunde spela vidare. Domarteamet tittade upp mot mediakuben för att se repriser, det finns inget situationsrum i SDHL, och godkände målet.

– Jag får skylla mig lite själv, säger Jonsson.

– Jag vet inte, vi kolliderade bara och det var otur helt enkelt. Det är inte så mycket att säga, säger Lindstedt om situationen.

Enligt SVT Sports expert var det rätt att godkänna målet.

– Det är Rosa Lindstedt som trycker dit sin egen målvakt och det ska vara mål. Det är helt rätt att det godkänns, säger Maria Rooth.

Till nästa match, den fjärde i finalserien i bäst av fem, får Brynäs tillbaka stjärnan Lara Stalder som varit avstängd i två matcher.

SDHL

Brynäs IF logo

Brynäs IF

0 - 2

Luleå HF logo

Luleå HF

0-0, 0-1, 0-1
Monitor ERP Arena, Gävle
Publik: 6537
SDHL
Brynäs IF,Luleå HF - 2021/2022
#LagSVFGM-IMMP
1
Brynäs IF logotypBIFBrynäs IF
4220011-7+42
2
Luleå HF logotypLHFLuleå HF
422007-11-42

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.