Elias Pettersson vill starta välgörenhetsfond: ”Jobbigt när barn inte har det bra”

Uppdaterad
Publicerad

I Vancouver är Elias Pettersson en av de stora svenska stjärnorna efter att Sedin-bröderna avslutat karriären.

Men det är inte bara i arenan som svensken vill bidra till staden. I SVT:s Hockeykväll Special berättar han om sitt påbörjade välgörenhetsprojekt.

– I framtiden vill jag skapa en fond eller på något vis samla in pengar till barnsjukhus, säger Pettersson i programmet.

När Elias Pettersson drog över att Atlanten var en av de största frågorna om svensken skulle klara av att slå sig in i NHL på grund av sin storlek.

Svaret blev 66 poäng på 71 matcher.

– Det har alltid varit med mig under hela min karriär, att jag varit för liten, att jag inte haft musklerna och så vidare. Jag hör det än i dag så det är bara kul att tysta ner dem då.

”Jag tycker det är jobbigt”

Medelpads-sonens popularitet blev enormt stor direkt och nu under den andra säsongen har han börjat ge tillbaka till Vancouver som stad genom välgörenhet.

– Jag har två biljetter till varje match där sjuka barn från barnsjukhus får komma, säger Pettersson i Hockeykväll Special och berättar om fler planer:

– I framtiden vill jag skapa en fond eller på något vis samla in pengar till barnsjukhus. Jag tycker det är jobbigt när barn inte har det lika bra som en annan hade det när man växte upp, så det är något jag vill hjälpa till med i framtiden.

Inspirerats av Sedin-tvillingarna

I programmet berättar 21-åringen att den här sidan funnits med sedan barnsben.

– Det kommer nog från mina föräldrarna i hur man ska vara. När jag ser en människa som till exempel går på kryckor eller har det tufft så har jag tyckt att det varit jobbigt. Så nu när jag har en plattform så tycker jag att jag kan försöka att samla in så mycket pengar som möjligt, säger han i programmet.

Svensken är inte den enda blågula hockeyspelaren som engagerat sig i välgörenhet i Vancouver. Tidigare har tvllingbröderna Daniel och Henrik Sedin gjort stora insatser.

– Det är två grymma hockeyspelare och två ännu grymmare personer utanför isen. Man hör alltid om nya saker som de gjort för olika sjukhus eller saker i samhället, och det är sådant som jag vill ta efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.