Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emil Larmi stod för en av säsongens svettigaste räddningar. Foto: Bildbyrån

Emil Larmi historisk – utsedd till slutspelets mest värdefulla spelare

Uppdaterad
Publicerad

Emil Larmi får som väntat Stefan Liv Memorial Trophy, som slutspelets mest värdefulla spelare efter Växjös SM-guld och 3-0-seger över Skellefteå i den femte finalmatchen.

Larmi höll nollan i den avgörande matchen och stod för säsongens kanske svettigaste räddning.

– Det går inte att sätta ord på hur bra han varit, även om han fått hjälp av en fulländad defensiv. De räddningarna han gör ser du inte, säger SVT Sports expert Jonas Andersson.

Räddningen som Larmi stod för kom efter ett hårt skott från storskytten Oscar Möller. Larmi släppte klubban, slängde sig på fotbollsmålvakts-manér och räddade med handen som var blå efteråt.

– Den är okej, lite öm men ingen fara. Vi blev bara bättre och bättre under slutspelet. Det har varit en lång säsong, jag njuter bara av det här nu. Att göra de här sakerna tillsammans, det är helt otroligt, säger Larmi till SVT Sport

Växjö släppte bara in sex mål på fem matcher i finalserien och på de fem matcherna höll finländaren Larmi nollan två gånger. Larmi är den första målvakten i historian som utsetts till slutspelets bästa spelare.

”Ett par av de mest spektakulära räddningarna vi skådat i ett SM-slutspel”

– Vi gör det här tillsammans, vi har gjort allt tillsammans. Jag älskar grabbarna, jag älskar det här laget och fansen, fortsätter Larmi.

Så här står det i SHL:s motivering:

”Bäst räddningsprocent under grundserien och under slutspelet höjde Emil Larmi nivån på sitt målvaktsspel till nya höjder. Inte nog med att han tog mängdräddningarna – han svarade även för ett par av de mest spektakulära räddningarna vi skådat i ett SM-slutspel”, står det i motiveringen.

Sveriges ishockeyspelares centralorganisation, Sico, står bakom priset tillsammans med SHL. Priset instiftades 2010 och döptes 2013 om till minne av Stefan Liv, den legendariske målvakten som omkom i en flygolycka i Ryssland 2013.

SHL

Växjö Lakers HC logo

Växjö Lakers HC

3 - 0

Skellefteå AIK logo

Skellefteå AIK

0-0, 1-0, 2-0
Vida Arena, Växjö
Publik: 5750

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.