Erika Grahms dröm: Bli sportchef för ett herrlag

Uppdaterad
Publicerad

Erika Grahm sitter på två stolar.

Som spelare i Damkronorna och som spelande sportchef i Brynäs.

Nu vill hon visa att även tjejer duger i de mansdominerande hockeyorganisationerna.

– Jag är så trött på alla som säger att en tjej inte klarar av det här jobbet. Jag brinner för att visa att även jag kan leda ett SHL-lag. Varför skulle jag inte klara av det, säger hon retoriskt.

Erika Grahm är sportsligt ansvarig för Brynäs SDHL-lag. Hon ansvarar för utvecklingen av representationslaget men också ungdomssidan.

– Jag brinner för att utveckla spelare. Allt från unga flickor i fyraårsåldern till att värva och utveckla SDHL-spelare. Min dröm och mitt mål går hand i hand, att skapa bättre förutsättningar för unga tjejer att leva sin dröm.

Damkronorna

Själv drömmer hon att en dag basa över ett herrlag:

– Varför inte? Jag köper inte snacket att jag inte kan bara för att jag har ett visst kön. Det ska bara handla om kompetens. Varför skulle inte en tjej klara av att göra ett sånt jobb?

Grahm menar att hennes kön inte spelar någon roll för om hon kan vara sportchef i ett herrlag eller inte.

– Jag ser på ishockey hela tiden. Varje dag. Både herr och damhockey. Det är det jag gör. Jag säger inte att jag är redo för uppdraget idag. Men jag kanske blir.

– Det vore så skönt att täppa igen truten på de som tvivlar.

Som det ser ut i dag finns det få damer på ledande positioner i herrhockey.

– Hur många tjejer ser du till exempel i SHL-organisationerna i SHL och Allsvenskan? Det borde inte vara så.

Det finns förstås många sätt att lyfta damhockeyn på. Ett är definitivt att spela bra och prestera på VM och på så sätt skapa profiler.

– Det är jätteviktigt. Viktigt för tillväxten. Allt hänger ihop. Vi måste våga ta för oss. Visa att vi finns. Vi har alldeles för länge stått vid sidan av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet