Ylva Martinsen har samlat Damkronorna igen – men både Johanna Fällman och Erika Grahm har lämnat sena återbud. Foto: Bildbyrån

Skadeskjutet landslag siktar mot A-VM – flera nyckelspelare borta

Uppdaterad
Publicerad

Efter en segdragen konflikt har Damkronorna äntligen samlats igen. Landslaget är i Falun för fystester och träning – men flera nyckelspelare saknas. Erika Grahm och Johanna Fällman har båda lämnat sent återbud.
– Vårt budskap är att de ska jobba med att bli friska, säger förbundskapten Ylva Martinsen till SVT Sport.

Målsättningen är tydlig. Det är tillbaka till A-gruppen i VM som Damkronorna ska. Första steget är taget mot den målsättningen när landslaget nu samlas i Falun för ett träningsläger.

– Vi har en resa att göra. Vi har inte varit tillräckligt bra och därför spelar vi i ett B-VM. Vår resa startar här idag, säger förbundskapten Ylva Martinsen till SVT Sport.

– Det kommer bli tufft. Andra nationer är bra i B-gruppen. Men vi är redo att göra jobbet och då kommer vi ta oss tillbaka, utvecklar Fanny Rask till SVT Sport.

Stor skadefrånvaro

Men den första landslagssamlingen är kantad av skador på nyckelspelare.

Rutinerade landslagsspelarna Emma Nordin och Pernilla Winberg är sedan tidigare skadade. Dessutom har Johanna Fällman och Erika Grahm tvingats lämna sent återbud. Även de på grund av skador.

– Jag har en handskada, därav är jag inte med den här gången, säger Erika Grahm till SVT Sport.

Skadorna har gett andra chansen. En bland fyra debutanter till lägret är HV71:s 20-åriga forward Felizia Wikner-Zienkiewicz.

– Det här är något jag har jobbat efter länge. Jag åker mycket skridskor och jobbar hårt för laget, säger Wikner-Zienkiewicz till SVT Sport.

Från i går: Damkronorna samlades för första gången efter konflikten.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Glada Damkronor. Foto: Bildbyrån

Bakgrund: Damkronornas bojkott – vad handlade konflikten om egentligen?

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hockeykonflikten – vad handlar det om? Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer