Sveriges Daniel Zaar (till vänster) jublar med Jonathan Pudas i mitten efter 3-0 mot Finland. Foto: TT.

Segern mot Finland säkrade Euro Hockey Tour-titeln

Uppdaterad
Publicerad

Tre Kronor vann mot Finland med 5-1 i ett nästan utsålt Globen och tog hem turneringen igående i Euro Hockey Tour efter tre vinster under ordinarie tid.

– Jag kan inte önska ett bättre resutat. Det har varit en fantastisk inställning från grabbarna i varje match, jag är stolt över dem, säger förbundskaptenen Johan Garpenlöv till SVT Sport.

Det var en skön vinst mot mardrömsmotståndaren. Det hade före kvällens match bara blivit en svensk vinst på de senaste elva mötena med Finland. Det var första titeln i hemmaturneringen sedan 2012.

Fint anfall vid avgörande 4-1

I slutet av den andra perioden utnyttjade Sverige ett finländskt slarv och kom i en omställning tre mot två. Fredrik Händemark tog in pucken på vänstersidan och passade in till Samuel Fagemo som fick ett bra läge framför målvakten Frans Tuohiimaa men valde att passa ut pucken till höger där Dennis Everberg slutit upp och kunde göra avgörande 4-1, ett klapp-klapp-anfall.

– Jag fejkade skott och passade till Dennis som jag såg hade öppet mål, säger Fagemo om den fina speluppfattningen till SVT Sport.

– Det gäller ju att variera sig, säger Fagemo som vill komma bort från uppfattningen om att han skjuter på allt.

Islossning för FBK:s Linus Johansson

5-1 gjorde Linus Johansson i slutminuterna när det var stora ytor i ett uppgivet finländskt försvar. Färjestadscentern gjorde sina två första landslagsmål (även 1-0) i den 15:e matchen.

– Det känns kul, man har väntat på det här, säger han till SVT.

Målvakten Magnus Hellberg isades flera gånger i den andra perioden, mest i nacktrakten. Han hade att göra i kväll och räddade 27 skott.

Dock kommer troligen få spelare från helgens turnering att få spela VM i Schweiz i maj. I fjol var 21 av 25 spelare i VM-truppen från NHL.

Beijer Hockey Games

Sverige logo

Sverige

5 - 1

Finland logo

Finland

3-1, 1-0, 1-0
Ericsson Globe, Stockholm
Publik: 12166

Sveriges matcher i Euro Hockey Tour:

6/2: Tjeckien – Sverige 1-2

8/2: Sverige – Ryssland 5-2

9/2: Sverige – Finland 5-1

Tre Kronors program fram till VM:

6–12 april: Dubbellandskamper mot Norge (borta)

16 och 18/4: Sverige-Danmark (Ljungby/Halmstad)

22 och 24/4: Sverige-Finland (Örnsköldsvik/Umeå)

30/4-3/5: Carlson Hockey Games (Ryssland och Tjeckien) som ingår i Euro Hockey Tour

8-24/5 VM i Schweiz (Lausanne och Zürich)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.