Jonas Andersson tycker till om Brynäs åtgärd på tränarsidan. Foto: TT/SVT

Experten: ”Har raserat ett bra arbete”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i dag meddelade Brynäs IF att Tommy Sjödin sparkas som huvudtränare efter 15 omgångar i SHL.

SVT:s expert Jonas Andersson anser att det saknas kontinuitet i klubben.

– Min spontana reaktion är att Brynäs gått från att göra väldigt mycket rätt från finalåret 2017 till att på väldigt kort tid lyckats rasera ett bra arbete, säger han.

Tidigare i dag sparkades huvudtränaren Tommy Sjödin och assisterande tränaren Jörgen Larsson till förmån för den andre assistenten Magnus Sundquist som tar över laget med omedelbar verkan, tillsammans med Mikael Holmqvist som flyttas upp från J18-laget.

När klubben förlorade SM-finalen 2017 i förlängning i match sju borta mot HV 71 stod Thomas ”Bulan” Berglund i båset. Sedan dess har Brynäs avverkat Roger Melin och nu Tommy Sjödin som huvudtränare. Samtidigt fick sportchef Stefan Bengtzén lämna tidigare i höstas.

”Raserat ett bra arbete”

SVT:s hockeyexpert Jonas Andersson menar att den stora ruljansen påverkat.

– Min spontana reaktion är att Brynäs gått från att göra väldigt mycket rätt från finalåret 2017 till att på väldigt kort tid lyckats rasera ett bra arbete, säger han och fortsätter.

– Konkurrensen i SHL är så hård att när ligan blir allt mer urvattnad på spelare som lämnar är kontinuitet bland tränarna och ledarna extra viktig. Kolla på vad Växjö med Sam Hallam har lyckats med eller nu Djurgården som håller på att bygga något bra med Robert Ohlsson och Jocke Eriksson. Där är kontinuitet den gemensamma nämnaren. Det har inte Brynäs lyckats ha.

Brynäs kommer från två raka segrar och ligger åtta i tabellen. Kommer det inte oväntat att de sparkar Sjödin och Larsson just nu?

– Jag gillar tänket och resonemanget att fokusera på prestation och inte resultat. Många klubbar har alldeles för kortsiktigt tänk. Resonerar Brynäs att Sjödin inte är rätt man att leda klubben i framtiden är det lika bra att sparka honom nu. Sen är frågan om det är en nystart eller en panikåtgärd? Handlar det om det förstnämnda kan jag förstå det, handlar det om det sistnämnda kan jag det inte. Resultatmässigt och truppmässigt har är det ingen kraftig underprestation. Det är inte den optimala starten, men det finns lag som startat sämre.

Hur ser du på att de behåller Magnus Sundquist, som ändå varit med som assisterande tränare i den här konstellationen. Borde inte han vara en del av det här?

– Det där har jag varit med om och kan vara både och. Ibland blir det asbra. Det känns ändå utåt sett som att det mest varit Sjödin och Larsson som styrt. Jag tror det är ganska få utanför Gävle som kan nämna att Sundquist varit en del av tränarstaben. Men jag vet ingenting om hur framträdande roll han haft. Jag har sett för lite av honom och det är väl ett litet oprövat kort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.