Joel Lundqvist, Frölunda. Foto: Bildbyrån

Forskaren: Frölunda bör byta namn

Uppdaterad
Publicerad

NFL-laget Washington skrotar Redskins – följer Frölunda Indians efter?
Fredrik Portin, postdoktor vid Göteborgs universitet, säger att det vore rätt väg att gå.
– Även om man pratar om de positiva egenskaperna så bygger det samtidigt på en väldigt stereotyp idé, säger han.

På måndagen beslutade NFL-klubben Washington att stryka Redskins från namnet efter en lång debatt och påtryckningar från tunga sponsorer.

Washington är en av flera nordamerikanska klubbar som, i spåren av Black lives matter-protesterna, kritiserats för namn och loggor som ses som nedsättande för den amerikanska ursprungsbefolkningen.

Diskussionen har även nått Sverige – och regerande hockeymästarna Frölunda Indians. Göteborgsklubben utreder namnfrågan och ett beslut om ändring kan komma i augusti.

Indians är inarbetat i Frölundas namn och varumärke sedan 25 år tillbaka och lagkapten Joel Lundqvist hör till dem som vill behålla det.

– För mig står indianen för nåt positivt. För kämpaglöd och för att strida – med indianen. Det är verkligen positivt laddat, sade Tre Kronor-profilen nyligen till Göteborgs-Posten.

Får mothugg

Lundqvist får mothugg av Fredrik Portin, som är postdoktor i politisk teori, etik och religionsfilosofi vid Göteborgs universitet. Portin menar att även om man anser att orden används med en positiv tanke blir det fel.

– Även om man pratar om de positiva egenskaperna så bygger det samtidigt på en väldigt stereotyp idé om hur ursprungsbefolkningen är och som har sin förankring i en tidigare föreställning av ursprungsbefolkningen som en primitiv och våldsam vilde. Att använda de här orden som ”indian” och ”redskins” förstärker omedvetet en redan problematisk stereotyp som många i ursprungsbefolkningen inte vill kännas vid, säger Portin till TT och tillägger:

– Man måste ha en förståelse för att de här namnen är förankrade i minnen och traditioner hos supportrarna. Man kan förstå varför man är ovilliga att släppa det här. Men man får nya minnen, och traditioner är till sin natur så att de hela tiden förändras.

Kan omvärdera

Chuck Hoskin Jr, ledare för Cherokee Nation i delstaten Oklahoma, är tydlig med att man inte vill bli förknippade med idrottsklubbar.

– Det bästa sättet att hylla oss är att sluta använda ursprungsbefolkningens benämningar i idrott, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

ARKIV: Frölundas logga kan bytas ut – klubben utreder (7 juli 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Frölunda Indians ordförande Mats Grauers utreder om hockeylaget ska behålla sin logga, eller om den i stället ska ersättas med en ny. Foto: SVT/ Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer