Foto: Bildbyrån. Montage: SVT.

Experten: ”En magnifik resa mot de som vunnit förut”

Uppdaterad
Publicerad

Att spela en helt avgörande match om Stanley Cup, det är något som hockeyspelare drömmer om. I kväll blir drömmen sann för Boston Bruins och St Louis Blues. Men vilka vinner? SVT:s expert Jonas Andersson säger så här om matchen.

– Att få se Carl Gunnarsson kröna sina långa karriär med att vinna Stanley Cup med St Louis vore så klart häftigt. Det här är någonting som alla som spelare hockey drömmer om att få göra, säger Jonas Andersson.

– Det är ett övertag för Boston, som har hemmaplansfördel, men jag skulle säga att den här matchen är helt oviss.

Senast en NHL-final gick till en sjunde och avgörande match så var det Boston som vann, då på bortaplan. Det var för åtta år sedan. Kvar från det mästarlaget finns fortfarande Zdeno Chara (lagkapten), Tuuka Rask och Brad Marchand.

– Jag tror det blir viktigt att spela sitt eget spel, men förutsättningarna blir annorlunda när det är en enda avgörande match, det blir extrema förutsättningar. Då undrar man vilka som klarar av att spela under den här pressen? Jag tror att det är en fördel för dem som varit under de här förhållandena förut, och det har några av Bostonsspelare, säger Jonas Andersson.

”Omöjligt att tippa – och det är det som gör det kul”

Även om St Louis-spelarna inte har spelat en avgörande final, så har de avgjort en matchsserie i ”game 7” nyligen: St Louis slog då ut Dallas i kvartsfinal.

– St Louis har gjort en magnifik resa. De låg sist i hela NHL vid årsskiftet och nu är de framme i en avgörande final, säger Andersson.

– Man ska vara ärlig med att det är helt omöjligt att tippa en game seven – och det är det som gör det så kul att kolla på.

Finalen spelas i natt kl 02.00, svensk tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.