Foto: Bildbyrån

Experten tippar: Så går det i SM-kvartsfinalerna

Publicerad

I dag inleds damhockeyns SM-slutspel med de första kvartsfinalerna i serien om bäst av fem. Vilka går vidare, vilka försvinner? Här tippar SVT:s expert Maria Rooth utgången av varje serie.

Luleå-AIK 3-0

Det här blir den enklaste matchserien för Luleå, som jag tror kommer att rulla igenom den här ganska lätt. Man möter ett AIK som haft en tung säsong med fler dalar än toppar. Luleå har spetsen i Hiirikoski, Nordin, Karvinen med fler, men även en otrolig bredd i truppen och en tät målvakt i Grahn. AIK har en del spets i bland annat Ledlova, Bialik och Johansson, men Luleå är helt enkelt för bra för att AIK ska lyckas sno en match.

Modo-Brynäs 3-0

Modo har haft en stark säsong och har bland annat poängdrottningen Michela Cava som levererar gång på gång. Det kommer hon även göra i slutspelet, och ett Brynäs utan Jennifer Wakefield kommer få det tufft. Dock kommer Brynäs kämpa vilt med en Erika Grahm i laget som får spela slutspel mot sin moderklubb. Tror på någon tight match, och Brynäs kanske till och med vinner en, men Modo går vidare till semifinal.

Linköping-Djurgården  3-2

Det här kan gå hur som helst! Vilken matchserie det kommer att bli. Djurgården har haft en urstark säsongsavslutning, medan Linköping haft det lite mer upp och ner – framför allt med skador på nyckelspelare som ställt till det för dem. Linköping kommer sakna Lara Stalder (skadad) som annars är en pålitlig avgörare, även om man har spelare som Morin, Winberg och målsprutan Marchment redo att leverera. Djurgården ser ut att ha fått ihop laget ju längre säsongen gått, och de kommer vara bra med spelare som Jacobsen och Dalen, ändå tror jag att Linköping med sin slutspelsrutin till slut tar hem det här. Men det blir tight!

Leksand – HV71 2-3

Här snackar vi tight matchserie! Två bra lag som brukar leverera jämna matcher när de möter varann. Leksand har aldrig varit starkare, där LAGET presterat mot alla lag. Man har en otroligt stabil målvakt i Julia Åberg, även om HV71 kommer med liknande egenskaper i bagaget. Gonzalo i HV:s mål är liksom Åberg het, och offensivt bärs HV71 av två finskor Riikka Sallinen (före detta Välilä) och Sanni Hakala som producerar poäng efter poäng. HV71 och Leksand har breda trupper men HV71 har lite mer spets, vilket blir avgörande i den här jämna matchserien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer