Säsongen över för Skellefteå efter storförlust mot Färjestad

Uppdaterad
Publicerad

Färjestads skräll är fullbordad.

Efter hela 5–0 mot Skellefteå i den sjätte kvartsfinalen är de nu klart för SM-semifinal.

Nyckeln? Det fysiska spelet.

– Jag tycker vi har följt matchplanen helt perfekt och vi har varit stenhårda rakt igenom den här matchserien, säger Färjestads Theodor Lennström till C More.

I grundserien var det Skellefteå för hela slanten. Västerbottningarna vann alla fyra mötena med Färjestad på ett övertygande sätt med hela 19–5 i målskillnad och var således klara favoriter när kvartsfinalserien drog igång.

Men i slutspelet var det ett helt nytt Färjestad vi fick se. Ett tungt, fysiskt spelande lag som inte la några fingrar emellan i närkamperna.

– Dom har många unga, skickliga, bra backar men vi sätter press på dom och dom fick det tufft från första början och där har vi vunnit väldigt mycket puckar och fått långa anfall. Jag tycker vi har följt matchplanen helt perfekt och vi har varit stenhårda rakt igenom den här matchserien, säger Färjestads stjärnback Theodor Lennström till C More.

Något som verkligen gav resultat. Inför måndagskvällens möte var Skellefteå piskat att vinna och de inledde också matchen på ett övertygande sätt, men några puckar fick de inte in. I stället tvingades de se på när Michael Lindqvist bröt sin månadslånga måltorka 11,36 in i den första perioden. Något han följde upp med ännu ett mål lite mindre än fyra minuter senare efter ett fint förarbete av Martin Johansson och Marcus Nilsson.

Frustrerat i Skellefteå

I Skellefteålägret var det frustrerat. Det skreks en hel del åt domarteamet under inledningen av den andra perioden och inte blev det bättre efter att Gustav Rydahl gjort 3–0 med ett ganska simpelt skott från den högra tekningscirkeln i ett två mot en-läge. Ett skott Lindvall verkligen borde ha tagit.

– ”Masken” (målvaktstränaren Maciej Szwoch) har faktiskt sagt till mig var jag ska skjuta på Lindvall så den där satt där den skulle, säger Rydahl till C More.

I den tredje perioden fortsatte olyckan för Lindvall som tvingades se Victor Ejdsell valla in 4–0 via hans rygg.

Med hela 6,58 kvar att spela chansade Skellefteå och tog ut målvakten, men det hjälpte inte det heller och med 3,13 kvar avgjorde Theodor Lennström definitivt matchen när han satte 5–0 i öppen kasse.

– Vi har firat lite, men det här är bara ett steg på vägen, vi vill gå längre än så här men fan vad stolt man är över gubbarna, hur vi kommer ihop under den här matchserien, vi är starka rakt igenom, säger Lennström.

”Det är ett lag som vuxit samman”

Vilket lag som väntar i den kommande semifinalen är inte klart än, men Lennström är inte orolig.

– Alla vet vad det finns för potential i det här laget och vi har börjat visa den nu, nu gäller det bara att fortsätta.

Skellefteås tränare Robert Ohlsson var så klart besviken efter förlusten men kunde ändå se nyktert på situationen.

– Det är en enorm skillnad i deras förmåga att tävla jämfört med grundserien. Det är ett lag som vuxit samman och fått ihop sitt enhetsarbete på ett bra sätt, de har haft talangen innan och nu har de fått till gruppjobbet, säger Ohlsson till C More.

SHL

Färjestad BK logo

Färjestad BK

5 - 0

Skellefteå AIK logo

Skellefteå AIK

2-0, 1-0, 2-0
Löfbergs Arena, Karlstad
Publik: 8011

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.