Anders Feltenmark talar ut. Foto: Bildbyrån

Feltenmark under stark press: ”Funderade på hur jag skulle ta livet av mig”

Uppdaterad
Publicerad

Ishockeyförbundets avskedade informationsassistent Anders Feltenmark är starkt kritisk till förhandlingen för ett år sedan.

– Det enda jag funderade på var hur jag skulle ta livet av mig, säger Feltenmark till SVT Sport.

Under stark tidspress skrev en knäckt Feltenmark under ett sekretessavtal och lämnade ishockeyförbundet över dagen. Den underskriften ångrar han i dag. 

Hur ser du på din situation när du skrev på avtalet?

– Mindre än två dygn innan dess hade jag blivit meddelad att jag blivit av med jobbet efter att de regionala parterna avslutat sina förhandlingar. Då hamnade jag i ett chocktillstånd och mådde så fruktansvärt dåligt att det enda jag funderade på var hur jag skulle ta livet av mig. Jag var inte vid mina sinnens fulla bruk. Det läget utnyttjade arbetsgivaren och drog fördel av mitt eländiga tillstånd när de begärde att jag skulle skriva på den där överenskommelsen. Jag fick en stund på mig att ringa facket och de (Unionen) sa att jag skulle skriva på, säger Feltenmark.

Hur ser du på att facket uppmanade dig att skriva på?

– Det kanske är lätt med facit i efterhand men jag tycker att det skulle ha sagt att ”ta den här överenskommelsen men skriv inte på utan ta en kopia och skicka till oss så får vi titta igenom det ordentligt innan du skriver på”, reflekterar Feltenmark.

Feltenmark ser sitt fackliga arbete och en polisanmälan av en anställd på kansliet för sexuellt ofredande som den verkliga orsaken till att han avskedades.

”Arbetsgivaren tog mannens parti”

– I fackklubben förstod vi att arbetsgivaren hade tagit mannens parti och misstrodde kvinnan som man ifrågasatte. De gick på henne och undrade vad hon var ute efter. Vi påpekade att hon som var i en utsatt situation måste behandlas bättre, förklarar Feltenmark och ger bakgrunden till att ett mejl skickades ut till de anställda.

– När arbetsgivaren inte ville göra det beslutade vi oss för att informera all personal på arbetsplatsen om vad som hade hänt för att förklara vad facklubben gjort och vad arbetsgivaren inte hade gjort. Det skapade en reaktion, minns Feltenmark.

– Mejlet användes som en förevändning för att göra sig av med mig. Det verkliga skälet till att jag blev av med jobbet var att jag hade jobbat fackligt och kämpat för könsjämlika löner och att man följde kollektivavtalet, vilket arbetsgivaren tyckte var jobbigt. Vi stod upp för en medlem som hade blivit utsatt för sexuellt ofredande vilket vi polisanmälde. Det är den verkliga orsaken men det kan ju inte förbundet säga eftersom det hade sett så illa ut.

Ska erkänna att jag inte betett mig ”illojalt”

Vad vill du ska hända i dag?

– Att ishockeyförbundet erkänner att jag inte betett mig grovt illojalt gentemot arbetsgivaren och att sättet som jag blev av med jobbet på var felaktigt.

Har ishockeyförbundet varit i kontakt med dig sedan det inträffade?

– Nej och det känns också tråkigt när styrelsen fått det här fallet. De verkar tycka att allt har gått rätt till och det kan de säga utan att ha pratat med mig en enda sekund. Jag tycker att man i ett modernt rättssamhälle att man ska höra båda parter innan man fäller dom. De har enbart lyssnat på den som gjorde sig av med mig och det känns inte seriöst, säger Feltenmark och ser en positiv effekt av Dennis Töllborgs rapport.

– Jag tror att den låg bakom till att jag fick besittningsrätt av lägenheten och att de överlät den till mig.

Enligt avtalet skulle Feltenmark redan ha lämnat lägenheten som förbundet ägde.

SVT Sport har sökt ishockeyförbundet för en kommentar.

Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd 020-181800. Alla kvällar 19-22

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.