Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Ingmans filmingar mot Djurgården

Filmade två gånger – nu stänger Modo av Josef Ingman

Uppdaterad
Publicerad

Josef Ingman stängs av sin egen klubb Modo, efter inte mindre än två filmningar mot Djurgården.

Disciplinnämndens har dock inte hunnit fatta något beslut.

– Jag skäms otroligt mycket, säger han till Aftonbladet.

Det var i Modos match mot Djurgården som backen Josef Ingman filmade två gånger om. Efteråt anmäldes han till disciplinnämnden, som ännu inte kommit med någon dom.

Han riskerar böter på 5000 kronor per situation.

Men nu har Örnsköldsvik-klubben valt att själva straffa Ingman, genom att stänga av honom från nästa match vilket Expressen var först med att rapportera.

– Jag satt ner i ett möte med tränarna och diskuterade situationen och vi kom fram till att det här är bästa lösningen. Från min sida är det helt förståelig. Klubben ser en anledning att markera och jag står bakom det till 110 procent. Det är aldrig okej att göra som jag gjorde, säger Ingman.

Fått kritikstorm mot sig

Kritiken mot Ingman har varit stor sedan matchen.

– Jag skäms otroligt mycket över det jag gjort och tycker inte det är okej. Jag  lägger mig platt och kommer göra allt för att bättra mig.

Modos sportchef Henrik Gradin förklarar beslutet.

– Vi vill markera från klubbens sida att vi inte accepterar den typen av handlingar, säger han.

Beslutet får dock kritik, från spelarfacket Sico, då det anses bryta mot arbetsrätten.

Inom svensk ishockey finns Disciplinnämnden som hanterar bestraffningsärenden och de eventuella påföljder som kan vara aktuella när ishockeyspelare begått en regelöverträdelse. Att en klubb/arbetsgivare agerar parallellt med Disciplinnämndens ansvar och stänger av en spelare med hänvisning till samma överträdelse är felaktigt ur ett arbetsrättsligt perspektiv, säger Klara Stenberg, som är ansvarig för hockeyallsvenskan, i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

Stenberg säger även till tidningen att spelarfacket förväntar sig att Modo erbjuder Ingman det stöd som kan behövas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.