Är Finland den nya stormakten inom ishockey? Foto: Bildbyrån

Finlands superår: ”Det går inte att förklara”

Uppdaterad
Publicerad

De finländska lejonen fullbordade i går den blåvita succésäsongen – totalt har nationen bärgat hem två VM-guld, ett VM-silver och ett VM-brons. Är Finland den nya stormakten nu inom ishockeyn?

– Ett enkelt svar till succén är att ishockey är den överlägset populäraste idrotten i Finland, säger Christoffer Herberts, Yle-reporter.

De finländska landslagen har i år haft en otrolig hockeysäsong med ett färskt sensationellt VM-guld på herrsidan, ett VM-silver på damsidan, ett JVM-guld samt ett U18-brons.

Och efter Finlands senaste framgångssaga ställer sig nu alla frågan; hur kommer det sig att Finland är bäst på ishockey? Finns det någon framgångsfaktor?

Ishockey-VM

– Det finns inget enkelt svar för ser man på både herrlandslaget och juniorerna så hade de flyt på vägen, precis som man behöver ha, säger Yle-reportern Christoffer Herberts dagen efter den stora bragden i Bratislava och fortsätter:

– Men Jukka Jalonen (Finlands förbundskapten reds. anm) sade själv att det har gjorts ett otroligt bra jobb i klubbarna och att det är de som ska ha all ära. Även att det på förbundshåll har gjorts många goda satsningar de senaste åren och det tror åtminstone jag är en klar orsak till framgångarna på flick- och damsidan.

– Sedan finns ett naturligt och enkelt svar och det är att ishockey är överlägset den populäraste idrotten i Finland. I de flesta andra europeiska lag är det fotboll som är etta, men i Finland är det tveklöst ishockey.

”Den finländska mentaliteten”

Det finländska laget var på förhand nederlagstippade – med 18 mästerskapsdebutanter och inga etablerade NHL-spelare. Och kanske var det just det som ledde nationen till ett VM-guld.

– Finland har paradoxalt nått framgångar på herrsidan när det gäller frågetecken kring laget. De åkte till VM helt i underläge och tog guld, det säger någonting om den finländska mentaliteten, säger Herberts.

– Inför den här turneringen så hade ingen av de finländska spelarna platsat i varken Tre Kronor eller i det ryska laget. Och hur man då på något logiskt sätt, med rationella argument, ska försöka förklara varför Finland slog ut för Sverige och sedan Ryssland, det går ju bara inte.

Herbers menar också att det är en ren tillfällighet att de finländska framgångarna har kommit nu på en gång.

– Det har inte gjorts något speciellt de senaste året för att få fram de här framgångarna nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet