Finland klart för final efter lekstuga

Finland är klart för final i junior-VM efter att ha utklassat Schweiz med 6–1 i semifinalen.

Första målet kom efter bara 40 sekunder – och efter 7.43 i den första perioden var ställningen redan 4–0.

– Det känns enormt att vi har tagit oss till finalen, säger Aleksi Heponiemi till SVT Sport.

Sverige lyckades aldrig få hål på schweiziske målvakten Luca Hollenstein.

För Finland tog det bara 40 sekunder.

JVM i ishockey

Redan i den första minuten sprack alltså nollan för Hollenstein, som hade hållit tätt i två av sina tre matcher i turneringen.

Finland vann en tekning i neutral zon, dumpade pucken bakom kassen och Santeri Virtanen passade Jesse Ylönen som direktsköt 1–0.

Sedan gick det fort. Aarne Talvitie gjorde två snabba mål och när Henrik Jokiharju skickade in 4–0 efter 7.43 valde valde Schweiz att byta ut målvakten Luca Hollenstein till förmån för Akira Schmid.

Schweiziske skyttekungen Philipp Kurashev reducerade till 1–4 i slutet av den första perioden och tände ett litet hopp med sitt sjätte mål i turneringen.

Favoriten Finland spelade med enormt självförtroende och hade stundtals lekstuga, men Schweiz spelade upp sig något. Då åkte laget på ett psykologiskt tungt baklängesmål när Aleksi Heponiemi ökade på till 5–1.

Det blev till slut hela 6–1 till Finland som nu ställs mot USA i JVM-finalen natten mot söndag.

– Det känns riktigt bra och vi är glada över att vara i final. Vi ser verkligen fram emot detta, säger Aleksi Heponiemi till SVT Sport.

Nu vill finländarna ta revansch efter förlusten mot USA i gruppspelet.

– Vi kommer definitivt inte att förlora mot dem två gånger. Vi har fortfarande mycket mer i oss än vad vi har visat och vi är redo för matchen i morgon, säger Heponiemi.