Crosscheckad i ansiktet på slutsignal: ”Otroligt fult”

Uppdaterad
Publicerad

USA är vidare till JVM-final efter seger med 2–1 mot Ryssland.

Men den stora snackisen i matchen blev ett överfall av Dylan Samberg i den första perioden.

– Åh herregud, vad gör pojken? Det är onödigt och dumt, utbrast SVT:s kommentator Chris Härenstam.

USA vann den första perioden i semifinalen mot Ryssland med 1–0. Men den stora snackisen blev det absolut sista som hände innan pausvilan.

Rysslands Vitalij Kravtsov avlossade då ett skott mot målvakten på slutsignalen, varpå USA:s Dylan Samberg surnade till och crosscheckade storstjärnan brutalt.

JVM i ishockey

– Hur har det gått med ryssen här? Det där ser inte bra ut, kommenterade Chris Härenstam direkt.

SVT:s expert Jonas Andersson:

– Det är idiotiskt, domaren står dessutom inte ens en meter bort.

”Det är jättefult”

I studion rasade förre NHL-stjärnan Mikael Renberg mot Sambergs beteende.

– Det är jättefult. Jag kan inte se något annat än att det blir ett matchstraff av det här. Han får en crosschecking rakt upp i ansiktet. Det är otroligt fult och onödigt. Sådär får man absolut inte göra för det är stor, stor skaderisk, säger han.

På frågan hur man i Nordamerika ser på att avlossa skott mot mål efter slutsignalen:

– Det är svårt att härifrån uppfatta hur sent skottet kommer och om han hinner höra signalen. Men man ska ändå inte crosschecka någon rakt över ansiktet. Jag skulle bli förvånad om det inte blir matchstraff, fortsätter Renberg.

Domarna valde att ”bara” dela ut en tvåminutersutvisning för cross-checking till Samberg.

– Det är svårt att förstå, det är ju en brutal crosschecking. Det borde ha varit mer, säger Jonas Andersson.

Kravtsov kunde spela vidare efter pausvilan.

Bortdömt mål för Ryssland

Själva matchen? Den vann ett försvarsstarkt USA med 2–1. Först satte Oliver Wahlstrom, med både svenskt och amerikanskt medborgarskap, 1–0 efter ett klassmål 14.29 i den första perioden. Sedan ökade Alexander Tjmelevski på till 2–0 i powerplay efter att amerikanerna skruvat upp pucktempot och Ryssland inte hängt med.

I den första perioden vid ställningen 0–0 styrde Ryssland in ett ledningsmål via en skridsko. Detta dömdes bort på grund av sparkrörelse, vilket lär bli omdiskuterat efteråt.

– Jag tycker att det där ska vara godkänt eftersom att han kommer i en bromsande rörelse. Han börjar bromsa redan innan, säger Jonas Andersson.

Mikael Renberg håller med:

– Han bromsar in pucken kan man säga, och det tycker jag att man ska få göra. Jag ser ingen pendelrörelse med benet här.

Grigorij Denisenko reducerade efter drygt halva matchen och Ryssland var en hårsmån ifrån att trycka in en kvittering när pucken dansade på mållinjen och tog i stolpen. USA höll undan till seger tack vare storspelande målvakten Cayden Primeau som räddade 34 av 35 skott.

Se intervjun med USA:s Jack Hughes i spelaren nedan.

JVM (Juniors)

Ryssland logo

Ryssland

1 - 2

USA logo

USA

0-1, 1-1, 0-0
Vancouver
Publik: 14355

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet