Montén: ”Hade jag ändrat och det ändå gått åt helvete – då hade jag ångrat mig”

Uppdaterad
Publicerad

Mer än ett dygn har gått sedan Sverige föll mot Schweiz och fick lämna JVM redan i kvartsfinal.

Med lite distans till matchen är förbundskapten Tomas Montén ändå nöjd med sitt sätt att coacha.

– Hade jag ändrat allt och det ändå gått åt helvete hade jag stått här i dag och ångrat mig, säger Montén till SVT Sport.

Efter idel segrar i gruppspelet blev det respass redan i kvartsfinal för Juniorkronorna som förlorade med 0-2 mot Schweiz natten till torsdag. Förbundskapten Tomas Montén har haft lite mer än ett dygn att analysera matchen och är fortfarande besviken.

– Man är förbannad efter alla förluster. I fjol förlorade vi finalen och året innan det förlorade vi bronsmatchen, då är man förbannad över att vi inte vinner. Nu är jag också förbannad över att vi inte spelar bra, säger Tomas Montén till SVT Sport.

JVM i ishockey

Det är första gången på 13 år som Juniorkronorna åker ut redan i kvartsfinal men trots nederlaget ångrar inte Montén sitt sätt att coach mot Schweiz.

– Hade jag ändrat allt och det ändå gått åt helvete hade jag stått här i dag och ångrat mig. Varför var jag inte lite kallare? Varför gav jag inte mer förtroende och lugn till de ”lines” som gjort det mot Finland och USA?

Vill inte ha mental tränare i landslaget

– När man går till match har man sin plan och man har två scenarion. Dels ett att det blir paralyserat från början, stillastående och att man kanske släpper in två tidiga mål. Vad gör vi då? Jo vi gör så här. Den andra planen det är ju att det blir som i går, att man maler på och väntar på att få lite hugg och utdelning. Känner man att det inte lossnar, ja då gör vi de här förändringarna och det gjorde vi men det föll inte ut.

Sverige har 48 raka segrar i gruppspelet i JVM – men när det verkligen gäller har man inte lyckats komma upp i nivå. Men en mental tränare är inte rätt väg att gå, menar Montén.

– Jag tycker inte att det är något för landslaget. Jag vet att alla SHL-klubbar som jag varit i har en mental tränare. Klubbarna äger ju spelarna och har de en mental tränare som de jobbar med varje dag så tycker inte jag att man ska gå in och ha en annan under JVM i tre veckor. Det tror jag sabbar för spelarna.  som jobbar med spelarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet