• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal i Bergsjödalen i Västra Götalands län med kraftig rökutveckling som följd, röken sprider sig i syd-sydvästlig riktning. Alla i området uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Lyssna på Sveriges Radio för mer information. Industribrand i Bergsjön

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Joonas Oden blev matchvinnare med det enda målet. Foto: TT

Finland till semifinal efter rysare mot USA

Uppdaterad
Publicerad

Det dröjde riktigt länge, men till slut kom det ett mål i kvartsfinalen mellan Finland och USA. I tredje gjorde Joonas Oden det förlösande målet som skulle bli matchens enda, och skicka Finland till semifinal.
– Vi kontrollerade så gott som hela matchen och det var nog ingen tvekan om vem som var bättre, säger förbundskapten Raimo Helminen till Yle.

I två perioder var det målvakternas kamp mellan Finland och USA. Både Spencer Knight i amerikanernas mål och Justus Annunen i finlands. De båda målvakterna stoppade allt, och frågan var om det skulle bli något mål under ordinarie tid.

Men i tredje perioden kom ett trendbrott. Efter en onödig utvisning i offensiv zon av Jack Drury tog Kristian Tanus vara på de öppna ytorna, och hittade Joonas Oden ren i slottet. Och med ett direktskott i krysset spräckte han Knights nolla.

Efter det var det USA som tog över mer och mer för att försöka få till en kvittering. Men istället för att överlista Justus Annunen var det ett USA som tappade fokus och stod för några fula smällar, där Oliver Wahlstroms armbåge mot huvudet med tre sekunder kvar var det som stack ut mest. Matchstraff blev det för svenskättlingen som avslutade turneringen på ett helt annat sätt än vad han hoppats på.

– Jag kan bara vara stolt över killarna. Nu väntar en ny, riktigt tuff match men vi tror på oss själva, säger Raimo Helminen till Yle.

JVM (Juniors)
USA logo

USA

0 - 1

Finland logo

Finland

0-0, 0-0, 0-1
Trinec
Publik: 4451

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer