Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tommy Boustedt (till vänster) ska sluta som generalsekreterare för Svenska ishockeyförbundet. Då vill många kvinnor börja jobba för Anders Larsson (till höger). Foto: TT Nyhetsbyrån

Flera kvinnor intresserade av jobbet som generalsekreterare i Svenska ishockeyförbundet

Uppdaterad
Publicerad
Förra veckan gick ansökningstiden ut för jobbet som ny generalsekreterare för Svenska ishockeyförbundet.
Intresset för jobbet har, enligt ordförande Anders Larsson varit stort – även bland kvinnor.
– Många kvinnor är uppenbarligen och helt klart intresserade av att jobba i vår verksamhet, säger han.

I april meddelades det att Tommy Boustedt ska sluta som generalsekreterare för Svenska ishockeyförbundet, i kölvattnet efter ett mörkt år för förbundet. Bland annat har svensk hockey skakats av ett strejkande damlandslag, ett åtal gällande mot en person med kopplingar till förbundet för sexuellt ofredande, och anklagelser om lönediskriminering på förbundets kansli.

Trots det har intresset för tjänsten varit stort. Det kan förbundets ordförande Anders Larsson nu konstatera.

– Det ser väldigt bra ut så här långt. Jag kan konstatera att intresset att jobba för svensk ishockey är stort, det är många som har sökt och visat intresse, så det ser bra ut, säger Larsson, och förklarar att det finns en stor variation i de sökandes bakgrund:

– Det är en spridning, och både män och kvinnor framför allt. Det är roligt att se att många kvinnor uppenbarligen och helt klart är intresserade av att jobba i vår verksamhet.

Hur många kvinnor är det som har sökt?

– Jag har inte det exakta antalet, men det är helt klart mer än en handfull.

”Kompetensen helt avgörande”

Det senaste året har det som sagt varit flera mörka rubriker gällande jämställdhet kring förbundet. Men det gör inte att förbundets målsättning nu är att anställa en kvinna.

– Just när det gäller generalsekreterare är kompetensen helt avgörande – vilken person är mest lämplig? Om det är en man eller kvinna eller vad man har för bakgrund spelar ingen roll, säger Larsson, och fortsätter:

– Men med det sagt så är det jätteviktigt att det är en person som lever och är våra värderingar och står för det, för vi har ju en resa att göra in i framtiden där jämställdhet kommer vara en en väldigt viktig del.

– Så den blivande generalsekreteraren måste ha med sig det. Sen om det är en man eller kvinna spelar ingen roll.

Anders Larsson hoppas att de kan presentera en ny generalsekreterare i mitten av sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer