Bakgrund: Stormarna kring ishockeyförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Det har stormat kring Svenska ishockeyförbundet den senaste tiden och i april lämnade Tommy Boustedt posten som generalsekreterare.

Här är några av de mest uppmärksammade händelserna det senaste året.

  •  Konflikt med Damkronorna

I augusti förra året valde samtliga uttagna spelare att tacka nej till en landslagssamling med Damkronorna. Strejken handlade bland annat om att spelarna ville ha ersättning för förlorad arbetsinkomst i samband med landslagsuppdrag. Konflikten drog ut på tiden och nådde en lösning först i oktober, när förbundet gick spelarna till mötes och nådde en uppgörelse.

  • Polisutredning kopplad till förbundet

Senare i mars avslöjade SVT att det pågår en polisutredning kopplad till hockeyförbundet. En person med anknytning till förbundet är misstänkt för ett fall av sexuellt ofredande och utredningen har enligt SVT skickats till åklagare under onsdagen.

– Vi har gjort bedömningen att den inte ska läggas ned, säger kriminalkommisarie Fredrik Gårdare till SVT.

  • Protester efter uppsägning

Den sista mars blir, Anders Feltenmark som arbetar på förbundet, av med jobbet. Formellt på grund av arbetsbrist, men SVT har källor som erfar att det är på grund av att det är Feltenmark som ska ha legat bakom den polisanmälan som gjordes om sexuellt ofredande.

– Jag känner att jag är under tystnadsplikt. Så jag vågar inte, säger Feltenmark till SVT Sport.

Flera tunga hockeyprofiler – däribland Börje Salming, Mats Näslund och Bengt-Åke Gustafsson – skrev senare ett öppet brev för att protestera mot förbundets behandling av medarbetaren.

  •  Anklagelser om könsdiskriminerande löner

I april avslöjade SVT att det finns anklagelser om könsdiskriminerande lönesättning och motsättningar mellan ledning och fack på hockeyförbundet.

– Det här är inte alls bra och det skadar vårt anseende, sade förbundsordföranden Anders Larsson till TT.

  • Tommy Boustedt lämnar sitt uppdrag

Efter kritiken meddelar Svenska ishockeyförbundet att generalsekreteraren Tommy Boustedt lämnar sitt uppdrag efter sex år på posten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.