Ylva Martinsen får lämna jobbet som förbundskapten. Foto: Bildbyrån

Förbundskaptenen får lämna Damkronorna

Uppdaterad
Publicerad

Damkronornas förbundskapten Ylva Martinsen får lämna uppdraget efter två år. Det meddelar Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson. Ny förbundskapten blir i stället Södertäljes tidigare tränare Ulf Lundberg.
– Jag är jättebesviken eftersom jag ville fortsätta, säger Ylva Martinsen till SVT Sport.

I april 2018 tillträdde Ylva Martinsen som ny förbundskapten efter Leif Boork. Hon fick en tuff start på sitt uppdrag då Damkronorna åkte ur A-VM 2019. Början av den här säsongen präglades sedan av en konflikt mellan spelare och hockeyförbundet, vilket ledde till en flera månaders bojkott.

Tanken var att Martinsen och Damkronorna skulle spela upp landslaget till A-VM igen. Men på grund av coronavirusets spridning har både A- och B-VM ställts in. Ylva Martinsens kontrakt går ut efter säsongen och hon får inte heller fortsätta i Damlandslaget.

– När Ylva Martinsens kontrakt går ut har vi valt att anställa en ny förbundskapten. I sammanhanget vill jag verkligen rikta ett stort, stort tack till Ylva Martinsen och hela teamet runt henne. Det har varit speciella förutsättningar, men de har ändå tagit sig igenom utifrån läget , säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

Här är ersättaren

Ny förbundskapten blir istället Södertäljes tidigare tränare Ulf Lundberg som fick sparken från klubben tidigare under säsongen.

– Det känns jättebra och det har varit en tid med angenämna problem då jag haft några olika intressant anbud. Men förbundskapten för Damkronorna är det som känns allra mest spännande, säger han till förbundets hemsiida.

Ylva Martinsen ville själv fortsätta.

– Jag är jättebesviken eftersom jag ville fortsätta, säger hon.

– Jag visste att mitt avtal löper ut, jag hade två år och sedan eventuellt två år till. Jag gick in i det här som ett fyraårsprojekt eftersom jag vet att förändring tar tid.  Det utgick jag från var förbundets tanke också. Men det blev inte så.

Vad har de gett dig för anledning?

– Jag har inte levererat de resultat man velat se.

Vad säger du själv om resultaten?

– När vi åker ur A-VM, det är såklart ett jättedåligt resultat. Men däremot vet jag och många med mig att det finns förklaringar till varför det blev som det blev. Den här säsongen är svår, vi har vunnit två av sex matcher och det bedöms inte vara tillräckligt bra. Det är svårt att argumentera emot men utifrån förutsättningarna tycker vi att vi gjort framsteg i spelet och med spelarna.

ARKIV: Sverige förlorade straffdrama mot Tjeckien (6 februari 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sverige föll mot Tjeckien - får nu sätta sitt hopp till Ryssland Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer