• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Martinsen om bråket: ”Tråkig situation”

Uppdaterad
Publicerad

Damkronornas förbundskapten Ylva Martinsen tycker att konflikten mellan Svenska ishockeyförbundet och landslagsspelarna är ”jättetråkig”.
Men hon vill inte svara på om spelarna gör rätt:
– Det är en tråkig situation vi har hamnat i men jag fokuserar på att vi ska ha en hemmaplansturnering i november, säger hon till SVT Sport.

Martinsen har hittills hållit sig utanför konflikten mellan hennes landslagsspelare och hockeyförbundet.

På måndagen fanns hon på plats på upptaktsträffen inför SDHL-starten på fredag och kunde inte ducka frågorna.

– Det är en tråkig situation vi har hamnat i med konflikten men jag fokuserar på att vi ska ha en hemmaplansturnering i november. Jag utgår från det, det är mitt jobb, säger Martinsen till SVT Sport.

Förbundskaptenens lag då ska spela på hemmaplan i Luleå mot USA, Kanada och Finland.

– Jag ska försöka sätta ihop ett lag till den turneringen som en start. Slutmålet är i april då vi ska tillbaka. Vi får se hur lång den resan blir, säger hon.

Känner inte stöd

Det var inför ett landslagsläger på Bosön med efterföljande turnering i Finland i augusti som 43 spelare i Damkronorna gick ut i strejk. Framför allt för att ersättningen för förlorad arbetsinkomst togs bort, men också för att spelarna inte känner stöd från förbundet.

Förhandlingar pågår, spelarfacket Sico har lagt fram ett förslag till landslagsavtal som förbundet inte tagit ställning till. Nästa möte sker på onsdag.

– Jag är inte inblandad i det. Jag vet att man pratar med varandra och att ett avtal har lagts fram. När eller om det kommer att skrivas på, vet jag inte.

”Inte inblandad”

Ylva Martinsen har själv varit framgångsrik spelare i Damkronorna och tog OS-silver 2006, men vill inte säga om hon tycker spelarna gör rätt:

– Jag kan ha många olika åsikter, men de är inte relevanta. Jag fokuserar på att ta ut ett landslag och förhoppningsvis tävla i november, säger hon till TT.

Har du fått munkavle från din arbetsgivare?

– Nej, men jag har inte varit inblandad i det här. Det är ju mellan hockeyförbundets ledning och Sico som företräder spelarna. Det är så det ska vara. Det har varit tydligt från början att det här inte rör mitt uppdrag eller de andra ledarna, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer