Linus Ullmark var först med att stötta Damkronorna. Foto: TT

Svenska NHL-målvakten: ”Det måste bli en enad front”

Publicerad

Damkronorna bojkottar just nu landslaget på grund av dåliga villkor och dålig respekt från Svenska ishockeyförbundet. NHL-målvakten Linus Ullmark var den första att stötta damspelarna.
– Det måste bli en enad front och att alla jobbar för ett gemensamt mål, säger Ullmark till SVT Sport.

Linus Ullmark, målvakt i NHL-laget Buffalo Sabres, tycker att det är bra att Damkronorna sätter ner foten.

– Vi ska vara jämlika på dam- och herrsidan. För mig är det en självklarhet att man ska behandla folk som man själv vill bli behandlad, säger Ullmark till SVT Sport och fortsätter:

– Det måste bli enad front och att alla jobbar för ett gemensamt mål.

I dag träffades representanter för Damkronorna och Svenska ishockeyförbundet för första gången sedan spelarbojkotten och båda parter var positiva efterår. Ett nytt möte är planerat till nästa vecka.

– Det måste finnas en plan. Det går annars inte att uppnå något. Förbundet har makten och ansvaret att skapa förändring – på riktigt, säger Ullmark.

NHL-målvakten har själv varit i kontakt med damspelarna. Han tror att villkoren kan bli betydligt bättre om bara förbundet prioriterar det.

– Det har lyckats förut med satsningar på juniorerna. Där man bestämt sig för att satsa och därefter haft ett stort lyft.

– Vi kan bli bäst i världen även på damsidan och den viljan finns. Jag har pratat med tjejerna själv och vet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer