2021 kan allstar-matchen i NHL ersättas med World Cup. Foto: Bildbyrån

Förslaget: Ersätt allstar-match med World Cup

Publicerad

Ishockeyns World Cup kan vara på väg mot comeback.
Men nu mitt under säsongen istället för inför.
NHL är nämligen sugna på att ersätta allstar-matchen med en World Cup-turnering.
Och svenska ishockeyförbundet välkomnar NHL:s tanke om att återuppliva turneringen.

Ishockeyns World Cup spelades senast 2016, under knappa två veckor i september. För Sveriges del blev det något av en besvikelse, då laget förlorade mot Europa-laget i semifinal.

Nu kan turneringen vara på väg att återuppstå – men i ett nytt format.

”En sorts miniturnering”

NHL-ledningen, som just nu håller på att förhandla med spelarfacket om ett nytt kollektivavtal, är nämligen sugna på att ersätta 2021 års all-star-match med en World Cup-turnering.

– Det skulle bli en sorts miniturnering som skulle vara i ungefär en vecka. Så vi skulle lägga till ett par dagar på ett vanligt allstar-uppehåll och lägga in en internationell turnering, säger NHL:s vice-kommissionär Bill Daly till kanadensiska Sportsnet.

”Bra för svensk ishockey”

Och tanken om att återuppliva World Cup välkomnas av svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

– World Cup of Hockey innebär de bästa spelarna på isen och det vet vi att supportrarna gillar, säger Larsson till SVT, men betonar att de inte har diskuterat frågan med NHL.

– Men oavsett är World Cup of Hockey stöpt i rätt format bra för svensk ishockey.

Enligt Daly tycks både ligaledningen och spelarfacket vara positiva till idén. Däremot så är det fortsatt högst oklart om NHL tänker släppa spelare till framtida vinter-OS. Sportsnet beskriver frågan om olympiskt deltagande som en fråga där parterna fortfarande är långt ifrån att komma överens kring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer