Förutsättningar: Så vinner Tre Kronor gruppen. Foto: Bildbyrån

Förutsättningar: Så vinner Tre Kronor gruppen

Uppdaterad
Publicerad

Slutspelsplatsen är redan säkrad.

Men det krävs en storseger mot Ryssland i kväll för att Tre Kronor ska vinna gruppen.

Annars väntar antagligen Finland i kvartsfinalen.

Schweiz, nu klar som gruppfyra, kunde inte hjälpa Tre Kronor till en enklare väg i slutspelet utan förlorade mot Tjeckien med 4–5.

Tjeckiens seger innebär att Sverige måste vinna över Ryssland med minst 4–1 för att vinna gruppen. Gruppseger eller andraplats innebär att Sverige får stanna kvar i Bratislava resten av VM.

Ishockey-VM

Tredjeplats betyder en lång resa till Kosice för kvartsfinal där, och sedan tillbaka till Bratislava vid seger för slutfasen av slutspelet.

Den sista varianten, att Tre Kronor blir trea, är den som är mest sannolik och då ställs svenskarna mot grupptvåan i den andra gruppen: Finland.

Det enda som är klart är att Sverige inte kan ställas mot gruppsegraren i den andra gruppen. Förstaplatsen i den gruppen gör Kanada och USA upp om när lagen möts i kväll.

Inför avslutningsmatchen leder Ryssland grupp B på 18 poäng, Tjeckien har lika många poäng men ligger tvåa och Sverige är trea på 15 poäng.

Så vinner Sverige gruppen

Hamnar Ryssland, Tjeckien och Sverige alla på 18 poäng görs en minitabell mellan de tre lagen där deras inbördes möten räknas. Tjeckien har besegrat Sverige med 5–2 och Ryssland har vunnit över Tjeckien med 3–0.

Det här gäller för …

… svensk gruppseger:

Tre Kronor måste vinna med minst tre måls marginal och göra fyra mål. Vid 3–0-seger hamnar både Sverige och Tjeckien på 3 poäng och 5–5 i målskillnad i minitabellen och då avgör Tjeckiens inbördes seger.

… svensk andraplats:

Här finns bara en variant, svensk seger med 3–0. Då vinner Tjeckien gruppen på 3 poäng och 5–5 i minitabellen, Sverige blir tvåa på 3 poäng och 5–5 (inbördes förlust mot Tjeckien) och Ryssland blir trea på 3 poäng och 3–3.

… svensk tredjeplats (Finland i kvartsfinal):

Vid svensk seger med två mål eller mindre eller förlust.

VM

Sverige logo

Sverige

4 - 7

Ryssland logo

Ryssland

1-0, 0-6, 3-1
Bratislava
Publik: 9085

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet