Joel Lundqvist, Frölunda. Foto: Bildbyrån

Frölunda byter logga – indianen plockas bort

Uppdaterad
Publicerad

Indianen har varit Frölundas logga sedan 1995. Nu meddelar klubben att den kommer att bytas ut.

”Styrelsen inser att det här beskedet väcker känslor”, skriver man i ett pressmeddelande.

För fem år sedan blev Frölunda Indians anmälda till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Namnet och loggan ansågs vara diskriminerande.

Nu meddelar SHL-klubben via sin officiella hemsida att loggan kommer att bytas ut och att en ny ska vara på plats till säsongen 2021/2022.

”Styrelsens beslut grundar sig i den konsekvensanalys om föreningens namn och logotyp som organisationen arbetat fram och presenterat. Att byta logotyp blir ingen lätt process och inget föreningen heller tar lätt på. Styrkan i det kommande förändringsarbetet är att föreningens varumärke, värdegrund och själ inte vilar i en symbol”, skriver klubben i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Frölunda HC är så mycket mer och större än så och det skall föreningen använda sig av i processen. Tillsammans med supportrar och partners kommer föreningen att hitta rätt väg framåt. Styrelsen inser att det här beskedet väcker känslor, men vilar samtidigt tryggt i att beslutet är en investering i framtiden – kom ihåg att Frölunda HC haft fyra klubbmärken sedan föreningen bildades 1944.”

Den här säsongen kommer Frölunda att spela med indianen av ”praktiska och ekonomiska skäl.”

KLIPP: Frölunda byter logga – skrotar indianen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.