Frölunda vann en målrik match mot Växjö. Foto: Bildbyrån

Frölunda vann mot guldkonkurrenten

De är tränarnas favoriter till SM-guldet i ishockey och genrepet blev både mästerligt och jämnt.

Frölunda vann borta mot Växjö med 5-4 (0-1, 4-2, 1-1) i en träningsmatch där lagens tänkta stjärnor visade bra form inför nästa veckas säsongspremiär.

Båda lagen är obesegrade i Champions Hockey League och toppar varsin grupp. HV71 är visserligen regerande mästare, men dessförinnan har just Frölunda och Växjö vunnit guldet. Experterna hyllar lagen inför säsongen, inte konstigt om det fanns förväntningar inför säsongsgenrepet mellan klubbarna.

Inte minst på lagens nyförvärv som redan visat hur viktiga de blir. Janne Pesonen har anslutit till Lakers och styrde in 1-0 efter bara 1.18, kedjekompis med finländske landsmannen Tuomas Kiiskinen och Timråvärvade talangen Elias Pettersson.

Frölunda har fått hem förre guldhjälten Ryan Lasch efter en sejour i schweiziska ligan. I CHL har det redan blivit tio poäng från den 30-årige amerikanen och ikväll blev det mål i mittperioden på en magisk framspelning från 17-årige superlöftet Rasmus Dahlin.

Vild mittperiod

Det blev början på en vild mittperiod med sex mål, Elias Pettersson gav Växjö ledningen på nytt, men gästerna vände och ryckte med tre mål på drygt fyra minuter. Sean Bergenheim, återvändaren Max Friberg (på pass från Lasch) och Pontus Widerström.

Ändå fick Växjö sista ordet i perioden. Just förstakedjan höll sig framme igen, guldhjälten från 2015 Tuomas Kiiskinen reducerade och blev sen tvåmålsskytt direkt i tredje perioden när Växjö kvitterade till 4-4 bakom Johan Gustafsson i Frölundaburen.

Men han blev inte ende att sätta två puckar. Finländaren Bergenheim, som kom till Frölunda inför förra säsongen, tog chansen i powerplay, 5-4 med ett hårt närskott bakom Växjös målvakt för kvällen, Viktor Andrén.

Frölunda höll undan till en skön bortaseger, även om slutet blev svettigt när Växjö plockade målvakten och jagade en kvittering. En prestigekamp som blir på riktigt i slutet av månaden, 30 september, när lagen möts i ligan.