Förbundskapten Johan Garpenlöv är kritisk till att SM-slutspelets schema påverkar VM-turneringen. Foto: TT

Garpenlöv kritisk till SM-finalschemat: ”Ett grymt dåligt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Mindre än två dygn före Tre Kronors VM-premiär spelas i kväll den sjunde och avgörande SM-finalen.

Ett upplägg som förbundskaptenen Johan Garpenlöv sågar:

– Det sätter oss i en jävligt taskig situation.

Normalt sett brukar landslaget dagarna före VM-starten vara fulltaligt så när som på eventuella slutspelsförstärkningar från NHL.

I år är verkligheten en annan.

Ishockey-VM

När pucken släpps i kväll för den sjunde och avgörande SM-finalen mellan Luleå och Färjestad är det bara knappt 40 timmar till Tre Kronors VM-premiär mot Österrike på lördag förmiddag.

– Jag tycker att de som har tagit det här beslutet inte har tänkt hela vägen. Det sätter oss i en jävligt taskig situation, både med att spela ihop laget inför VM, för vi har fyra matcher på fem dagar här direkt, plus anmälningsmässigt – om de spelare vi vill ha kommer och i så fall när, säger Garpenlöv och tillägger:

– Ett grymt dåligt beslut av de som tagit det.

Covidstök förlängde serien

Övriga ligor i Europa har spelat färdigt sina slutspel sedan drygt en vecka tillbaka, men SHL fick dispens av Svenska ishockeyförbundet att senarelägga slutspelet och grundserien förlängdes med nio dagar på grund av de många covid 19-fallen i januari med uppskjutna matcher som följd.

I kväll ska VM-lagen anmäla minst 15 utespelare och två målvakter till sina trupper. Garpenlöv är inne på att anmäla minimiantalet för att hålla dörrarna öppna för förstärkningar. Den slutliga VM-truppen ska innehålla 22 utespelare och tre målvakter och det går att lämna platser öppna ända fram till två timmar före sista matchen i turneringen.

– Vi börjar med 15+2 och så får vi se vad som händer. Vi kan ju anmäla i morgon och på lördag också. Vi får utvärdera efter hand vilka lag som blir utslagna och spelare vi är sugna på, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet