Foto: Bildbyrån

Här är Tre Kronors trupp till ishockey-VM i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Premiärmatch mot Österrike på lördag. I dag presenterades de 24 spelare som preliminärt kommer ingå i Tre Kronors trupp till ishockey-VM i Finland. Bland namnen som sticker ut: rutinerade forwarden Calle Klingberg och VM-debutanten Elmer Söderblom.

I truppen finns totalt sju NHL-spelare, däribland Oliver Ekman Larsson, Rasmus Dahlin och Adam Larsson. Men också nykomlingar i sammanhanget. Elmer Söderblom, Frölundas 20-årige forwardstalang, är uttagen och får därmed fortsatt förtroende i landslaget efter debuten tidigare i år på Czech Hockey Games.

– Vi har förberett oss för VM i en månads tid och det känns inspirerande att det nu ska börja. För mig personligen är det slutstationen efter tre år som förbundskapten och jag är laddad för att avsluta på bästa sätt, säger Johan Garpenlöv som gör sin sista VM-turnering.

Klingberg uttagen: ”Kroppen inte hundra”

Även om truppen innehåller flera tyngre NHL-pjäser, är de också många svenska spelare på andra sidan Atlanten som inte hörsammat kallelsen. I en lista Aftonbladet sammanställt ingår 25 svenska NHL-spelare som inte kommer spela VM i Finland.

Ett nytt namn som dock tillkommit och andas rutin är Calle Klingberg, som nyligen tog andra raka mästartiteln med EV Zug i schweiziska ligan. Den 31-årige forwarden öppnade för VM redan i början av maj, men sade samtidigt i en intervju med Göteborgs-Posten att ”kroppen inte känns helt hundra”.

Spelare från SM-finalserien kan tillkomma

Värt att notera är att truppen är preliminär. 15 utespelare och två målvakter måste anmälas senast fredag inför första matchen mot Österrike. Och förstärkning från både NHL och SHL kan tillkomma under VM-turneringens gång – ett fönster Garpenlöv planerar hålla så öppet det bara går.

– Vi får känna efter vad vi behöver och vad vi är beredda att vänta på. Sedan har vi en SM-final som spelas på torsdag, där kan det finnas spelare som vi kan addera, säger han till TT.

Här är den preliminära VM-truppen

MÅLVAKTER

35. Oscar Dansk, Spartak Moskva

45. Magnus Hellberg, Detroit Red Wings

63. Marcus Högberg, Linköping

BACKAR

2. Christian Folin, Frölunda

6. Adam Larsson, Seattle Kraken

7. Henrik Tömmernes, Geneve-Servette

23. Oliver Ekman Larsson, Vancouver Canucks

26. Rasmus Dahlin, Buffalo Sabres

54. Anton Lindholm, Dinamo Minsk

56. Erik Gustafsson, Chicago Blackhawks

64. Jonathan Pudas, Skellefteå

FORWARDS

9. Linus Karlsson, Skellefteå

12. Max Friberg, Frölunda

17. Oskar Lang, Leksand

25. Elmer Söderblom, Frölunda

28. Anton Bengtsson, Rögle

32. Lucas Wallmark, CSKA Moskva

42. Joakim Nordström, CSKA Moskva

48. Carl Klingberg, Zug

62. Joel Kellman, Växjö

66. Nils Åman, Leksand

72. Emil Bemström, Columbus Blue Jackets

74. Rasmus Asplund, Buffalo Sabres

86. Mathias Bromé, Davos

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.